Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sve manje prvačića u đačkim klupama

Na području teslićke opštine u protekloj školskoj godini nastava je organizovana u osam centralnih i 27 područnih škola. Svake godine đaka je sve manje, a klupe praznije i u prosjeku se svake godine broj učenika smanjuje za jedno odjeljenje.

 

-Ta mreža dugoročno može zadovoljiti potrebe u ovoj oblasti ali ako se uzme u obzir stanje školskih objekata, učila i opreme kojom škole raspolažu, onda takve ocjene sigurno ne stoje. Nastavu je u ovom periodu pohađalo 4.194 učenika osnovnih škola, a u prosjeku je bilo po 18 učenika u jednom odjeljenju – navedeno je u podacima opštinskog Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti. 

Dalje je istaknuto da od ovog broja više od 1.000 đaka čine učenici putnici, tako da je velika obaveza škola da organizuju raspored časova sa potrebama prevoza i prevoznika.

– U toku ove godine u prvi razred upisano je 385 učenika, što je nešto manje u odnosu na prošlu godinu, ili za 200 manje u odnosu na 2002. godinu. Ima dosta škola u kojima nema novih polaznika ili ih je upisan minimalan broj. U Gornjoj Čečavi škola je od ove školske godine zatvorena, a po jedan prvačić je u Gornjem Liplju, Gornjem Ugodnoviću i Parlozima – istaknuto je u informaciji Odjeljenja.

Proteklih godina zatvorene su škole u Stupi i Planama, a desetine porušenih škola u ratnim dejstvima nikad nisu ni obnovljene, poput centralne škole u Studencima, područnih u Komušini, Bijelom Bučju, Jezerima Kozilima… Većinu od njih nema ko ni da pohađa jer su u tim naseljima uglavnom stari i iznemogli.

Jedina teslićka osnovna škola u kojoj je svake godine sve više đaka i gdje je manjak učioničkog prostora je škola "Ivo Andrić" u Đuliću koja ima 642 učenika, znatno više nego ranije. Razlog je to što su gotovo sva izbjeglička naselja opštine Teslić izgrađena u ovom naselju, a došao je i značajan broj povratnika.

Po podacima nadležnog opštinskog odjeljenja, još uvijek u teslićkim osnovnim školama nedostaju nastavnici, uglavnom, stranih jezika, likovne i muzičke kulture, matematike, fizike i  tehničkog obrazovanja, mada je stanje mnogo bolje nego ranijih godina.

 

Škola u Čečavi

 

Koliko je broj đaka u opadanju pokazuje primjer Osnovne škole "Jevrem Stanković" u Čečavi koja je, kada je izgrađena 1976. godine, imala 1.400 đaka, a danas ih je nešto više od 200. U školi "Vuk Karadžić" u Vitkovcima prije rata bilo je oko 600 učenika danas ih je četiri puta manje.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.