Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Vuk- štetočina ili blago?!

Prošle godine u Čečavi, nakon nekoliko napada na stoku, vuk je postao tema broj jedan u lovačkim ali i seoskim pričama. Do sada su na prostoru Šnjegotinew i Čečave ustrijeljena četiri vuka. Nakon toga su uslijedile slike po medijima – prizor koji  kao da je  iz nekih drugih, davnih, vremena divljeg zapada.

 

Upravo vukovi sa područja Borja su svrstani u taksonomsku "podvrstu"

Nadamo se da cilj prošlih i predstojećih "hajki" u Čečavi neće biti istrebljenje nego stavljanje pod kontrolu određeni broj jedinki ove vrste. 

 

 

 

Vuk u Bosni i Hercegovini
Zasjedanje CIC-koordinacije za JI i Centralnu Evropu
Izlaganje: Prof. dr. Avdo Sofradžija

Populacija vuka u Bosni i Hercegovini predstavlja zasebnu taksonomsku jedinicu / podvrstu koju je Bolkay (1925) opisao na temelju analize relevantnih morfološko-taksonomskih osobina lobanje. Orginalni opis ove podvrste (Canis lupus kurjak), koju je autor ovoga teksta imenovao prema autohtonom narodnom nazivu kurjak, zasnovan je na analizi jedinki s područja planine Borje (Teslić). Prema nalazima do kojih je došao autor, bosanskohercegovački vuk / kurjak znatno se razlikuje od tipične podvrste Canis lupus lupus i apeninskih vukova Canis lupus italicus.

Opširnije o vuku u BiH  sa mapama

 

Pošto mi Čečavci najviše volimo svoje guzice, evo jedan podatak 

Napadi na čovjeka

Dok su gubici stoke koji se pripisuju vukovina nesporni, napadi na čovjeka nikada nisu dokazani. Sigurni dokazi da je zdravi vuk napao čovjeka nikada nisu podastrti, niti u sjevernoj Americi, niti u Europi.

 

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.