Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Elektronska ovjera

U šalter sali zgrade Skuštine opštine Teslić održano je prezentovanje nove usluge – elektronska ovjera potpisa, prepisa i rukopisa. Uvođenjem nove usluge građani će se zadržavati manje na šalterima, a sam proces ovjere je mnogo jednostavniji i brži.

Kasim Salkić načelnik Odjeljenja za opštu upravu sa službom za pravnu pomoć tim povodom je rekao, da je u skladu sa planom aktivnosti u februaru mjesecu uvedena elektronska ovjera potpisa, prepisa i rukopisa, a ono što je karakteristično za uslugu je to, što su u jedinstven sistem uvezane i mjesne kancelarije u Čečavi, Pribiniću i Blatnici te ja na taj način građanima omogućena, bolja, brža i efikasnija usluga, a sve u cilju podizanja usluge na viši nivo i pretvaranja uprave u istinski servis građana.

 

Sva aplikacija je automatizovana i omogućava brži rad i bržu pretragu podataka, a svi podaci iz mjesnih kancelarija se slivaju u jedinstvenu bazu. Drugim riječima, dosadašnja praksa vođenja papirne knjige ovjere i klasičnog arhiviranja potpisa je zamijenjena, prikupljanjem elektronskih podataka, a prikupljeni unosi se mogu štampati iz baze ili sačuvati kao elektronski dokument.

Ljubiša Vuković informatički administrator u Skupštini opštine Teslić, idejni tvorac ovog servisa, tokom prezentovanja elektronske knjige ovjere je rekao, da ono što je karakteriše jeste elektronska pločica za potpis na čijem LCD displeju građani vide kako se potpisuju, a svi podaci tj. ovjereni potpis, prepis ili rukopis idu u jedinstvenu bazu podataka iz koje se u svakom trenutku mogu da dobiju sva stanja i podaci koje građani zahtijevaju. U slučaju da građaninu podaci zatrebaju za dvije godine, da mu je potrebna kopija izvoda iz Knjige ovjere, on će za nekoliko sekundi moći da dobije validan dokument, istakao je Vuković. Po njegovim riječima, opština Teslić je prva opština u Bosni i Hercegovini u kojoj je objedinjena elektronska knjiga i elektronski potpis.

(opština Teslić)

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.