Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Od danas obavezna zimska oprema

Od danas pa do 15. aprila sljedeće godine, bez obzira na vremenske uslove, motorna vozila u Republici Srpskoj, kao i u BiH, moraju imati odgovarajuću zimsku opremu, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Kazna za neposjedovanje zimske opreme iznosi 40 KM, saopšteno je iz AMS Srpske.

Zimske gume na sva četiri točka obavezne su za putnička i ostala motorna vozila koja nemaju više od osam sjedišta i čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone.

Obavezna je zimska guma koja na svom boku ima oznake “MS”, “M+S” ili “M i S” i znak snježne pahuljice, a čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra, saopšteno je iz AMS-a.

Na vozilu mogu da se nalaze i gume sa ljetnim profilom čija je dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra, ali u priboru moraju da budu odgovarajući lanci za montažu na pogonske točkove u vrijeme zimskih uslova.

Za motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona i autobusi moraju imati zimske gume na pogonskim točkovima ili gume sa ljetnim profilom sa dubinom gazećeg sloja najmanje četiri milimetra i u priboru lance, lopatu i vreću pijeska od 25 do 50 kilograma.

U AMS-u napominju da vozilo u svakom periodu godine treba da ima odgovarajuće gume, jer već pri temperaturi vazduha nižoj od sedam stepeni Celzijusovih ljetne gume gube elastičnost, kao i karakteristike prijanjanja na podlogu koju imaju u uslovima za koja su predviđena.

“Najbolje je već sada staviti na automobil sve četiri zimske gume, iste marke, istog modela i iste dimenzije koju propisuje proizvođač automobila. Kada je u pitanju neophodna zimska oprema, zemlje u okruženju ne odskaču od Republike Srpske i BiH”, poručuju iz AMS-a.

Izvor: banjaluka.com

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.