Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Projekat unapređenja poljoprivredne proizvodnje

Početkom decembra 2010. godine završena je implementacija projekta „Razvoj voćarstva na području opštine Teslić“, što predstavlja još jednu u niza aktivnosti u pogledu unaprijeđenja poljoprivredne proizvodnje.

Projektom je obuhvaćena nabavka opreme za zaštitu voća, odnosno, identifikaciju uzročnika bolesti u zasadima jabuke (prognoza napada fitopatogenih gljivica) i opremu za aplikaciju sredstava za zaštitu voćnjaka (vučeni i nošeni atomizer).

 

Nabavljena oprema je stacionirana na oglednom polju Udruženja poljoprivrednih proizvođača opštine Teslić dok se drugi dio nalazi kod samih proizvođača, koji će ih u periodu vegetacije koristiti. Primarni cilj projekta jeste smanjenje potrošnje pesticida, odnosno, ušteda poljoprivrednih proizvođača u zaštiti zasada koja se kreće u iznosu od 1000 – 1.500KM po hektaru u toku jedne sezone.
          Projekat su zajednički pripremili i implementirali Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti – služba za poljoprivredu i Odsjek za razvoj Administrativne službe opštine Teslić.  Ukupna vrijednost projekta je oko 17.000 KM, sredstva u iznosu od 13.000KM obezbjeđena su od strane IFAD-a (Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj), iz budžeta opštine Teslić  sredstva u iznosu 3.000KM, dok je Udruženje poljoprivrenika učestvovalo sa 1.000KM.

 

(teslic.ba)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.