Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Радници отплаћују судске пресуде

ШГ Борја Теслић

Шумско газдинство „Борја“ из Теслића налази се у веома тешком стању због извршних судских пресуда, док ће ликвидност предузећа покушати да се спаси дијеловима радничких зарада.

Ово је истакао директор „Борја“ Ненад Душанић који је рекао да је са синдикатом предузећа постигнут договор да се за октобар за свих 174 радника газдинства исплати умањена зарада од 320 КМ плус топли оброк, што је протеклих дана и урађено.

Душанић је додао да је то једини начин да се превазиђе тешко стање настало из двије пресуде у којима је газдинство платило 127.260 КМ и то 23.630 КМ штете коју је зец нанио у једном теслићком воћњаку и 103.430 КМ тромјесечну разлику плате за 54 тадашња радника „Бортеса“, који је пословао у саставу газдинства.

Душанић је навео да су за двогодишњу разлику плата радници закаснили и да су којим случајем добили пресуду за цјелокупан период, данас би вјероватно био затворен овај колектив, јер би наплата била вишемилионска.

Сви проблеми су из 2001. године када је, тврди Душанић, тадашње руководство исплаћивало половину плате, а други дио у неком другом некњиженом виду, попут теренског додатка.

Он је рекао да су наведени радници тужбу поднијели 2002. године код Основног суда у Теслићу, те да нико до његовог доласка за директора газдинства прије више од годину дана, није измирио радницима дуг по том основу.

– Данас се колектив због репрограмираних дугова из ранијих година, отплаћивања кредита „Бортеса“ од 521.000 КМ за машине које су они задржали, реализовања ранијих судских пресуда у износу од 270.000 КМ и кредита из тог периода налази у тешком стању упркос чињеници да је већи дио тих обавеза ријешен. Знатна су и дуговања купаца газдинству, која су премашила милион марака – рекао је Душанић.

Синдикат

Предсједник синдикалне организације овог колектива Душан Марковић каже да су радници свјесни ситуације, пристали на умањене зараде за октобар, али су обавезали руководство да им се, када се за то стекну услови, надокнади узето.

Према ријечима Марковића, Синдикални одбор тражи од руководства газдинства да се испитају сви узроци који су протеклих година довели предузеће до оваквог стања и да се покрене одговорност за оне за које се утврди да су било чим допринијели садашњем стању.

Извор: Глас Српске

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.