Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Raspoređeno 17 stanica

Na području opštine Prnjavor raspoređeno je 17 protivgradnih stanica za koje je ugovor za 2010. godinu potpisan sa Javnim preduzećem "Protivgradna zaštita Republike Srpske".

na području opštine, rekao je stručni saradnik u opštinskom Odjeljenju za poljoprivredu Petar Ignjatić.

Ignjatić je podsjetio da je u prošloj godini preventivno u toku 42 dejstva ispaljeno 58 raketa, dodajući da se u oktobru, nakon okončanja sezone, neiskorištene rakete vraćaju JP "Protivgradna zaštita RS" koje obavlja remont i kontrolu.

 
Teslić nije potpisnik Ugovora za sistem protivgrdane zaštite sa Javnim preduzećem "Protivgradna preventiva Republike Srpske" tako da čečavcima ostaje nada da će ova godina proći bez leda. Do sada jUgovor  potpisalo 16 lokalnih samouprava u RS i Federaciji BiH.

 
"Ukoliko su dopremljene rakete ispravne one se na početku nove sezone, koja počinje 15. aprila, vraćaju lokalnoj zajednici na dalju upotrebu", objašnjava Ignjatić.

Skupština opštine Prnjavor potpisala je 2006. godine Ugovor za izgradnju protivgradne zaštite, a izgradnja, tehničko opremanje, postavljanje i uvezivanje 17 protivgradnih stanica u potpunosti su završeni nakon godinu dana.

Kako bi se postigao maksimalan učinak, sistem za protivgradnu zaštitu formiran je prema principu koncentričnih krugova, a stanice su smještene u Hrvaćanima, Orašju, Čivčijama, Gornjoj Mravici, Srpovcima, Ratkovcu, Drenovi, Donjim Vijačanima, Grabik Ilovi, Šibovskoj, Pečeneg Ilovi, Gornjim Palačkovcima, Donjim Štrpcima, Gornjim Štrpcima, Popovićima, Kulašima i Prisoju.

Poslovi protivgradne zaštite obuhvataju prognoziranje, radarsko otkrivanje i praćenje olujnih oblaka, utvrđivanje njihove gradoopasnosti i djelovanje na njih, analiza i verifikacija efekata zaštite, razvoj, opremanje, izgradnju, dogradnju, investiciono-tehničko i redovno održavanje opreme i objekata sistema protivgradne zaštite.

Prema podacima JP "Protivgradna zaštita RS" na štete od grada najosjetljiviji je sjeverni dio RS i BiH, odnosno Prijedorsko i Lijevče polje, Posavina, dolina rijeke Bosne i Semberija, jer se na tom prostoru ostvaruje više od 90 odsto poljoprivredne proizvodnje.

SRNA

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.