Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Selo pod maskama

Када су крајем 19. вијека стигли на прњаворско подручје, досељеници из области Трентино, на сјеверу Италије, донијели су винову лозу и обичај који вјерно чувају више од 120 година. Једном годишње, уочи почетка васкршњег поста, организују маскенбал, као ревију у којој учествују сви становници. Цјелодневно весеље почиње походом кроз село веће групе маскираних Штиворчана.

Одјевени у разне костиме, са гуменим, пластичним или картонским маскама на лицу, не могу се ни међусобно препознати. Има ту и "младенаца", "царева", "анђела", "официра", "љепотица" и разних других ликова. Намјера им је да "протјерају" зле духове, да село живи у мирном амбијенту и заједништву са осталим народима у једином босанскохерцеговачком "италијанском селу".

Велики моторизовани караван зауставља се код кућа, гдје их домаћини дочекују са разним поклонима.

– Ово је обичај који су његовали наши преци, који су овдје поодавно доселили. Изашао сам са супругом пред колону да их почастим вином из мог винограда. Хладно је па ће им која чашица добро доћи да се загрију – рекао је мјештанин Паво Aндреата.

 

Разна моторна возила, приколице, "покретне куће" из којих је сукљао густ дим, музика са разгласа, бубњеви, чегртаљке, пјесма и игра веселих учесника карневала, је само дио амбијента каквог надалеко нема.

– Деценијама овдје живимо у слози и разумијевању. Ни најстарији становници не памте да је некада било и најситнијег неспоразума. Ми Штиворчани смо једна велика, сложна породица. Заједно славимо и њихове и наше, православне обичаје – рекао је Велибор Ђураш.

 

Караван је стигао до сусједне Шибовске гдје је весели конвој почастио и пензионер Драго Гајић, а онда се вратио у центар Штивора, у мјесни Омладински дом. Ни хладно вријеме, са температуром испод нуле, није умањила општи утисак о забави коју је пратио и велики број Прњаворчана. Становници Штивора су још једном показали да знају да се веселе, остављајући по страни све проблеме.

 

Домаћин

 

Од прошле јесени Штивор је добио свог представника у прњаворском парламенту. Мјештанин Фрањо Ровер је одборник у име националних мањина ове општине, а скупштинску говорницу често користи да укаже на начине просперитетнијег живота мањина. Овај пут Ровер је био главни домаћин забаве, а када су маске и карневалске униформе одложене, могао је да запјева од задовољства, јер је све протекло за чисту десетку.

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.