Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

U Ritešiću niče etno-selo

Ritešić u dobojskoj opštini uskoro će postati prava turistička atrakcija, jer je u ovom mjestu počela izgradnja etno-sela. Već su izgrađeni ljetnikovac i seoska udžera, a udareni su temelji za šest etno-kuća.

– To će biti izvana moderne kuće, a unutra će raspolagati sa tradicionalnim sadržajima. U njima će moći da boravi šezdesetak turista, a grijanje će biti uglavnom na solarnu energiju. U pripremi je izgradnja etno-restorana – istakao je predsjednik Udruženja "Ognjište" Zoran Gajić, koje je realizator ovog projekta. 

U toku je i izgradnja seoskog vodovoda, bez kojeg ne može da bude izgrađeno etno-selo, koje ima velike turističke pretenzije.

 

 

– Više od šezdeset porodica odlučilo je da sa po 3.000 maraka učestvuje u izgradnji vodovoda u iduće tri godine. Za sredstva smo konkurisali i kod Vlade Republike Srpske i očekujemo prvu pomoć od 50.000 maraka. Nadamo se da će do kraja ove godine biti izgrađen centralni bazen na Starčevića brdu – kaže član Udruženja "Ognjište" Slobodan Gajić.

 

Pri kraju je četvrti projekat uređenja ušća korita rijeke Veličanke, koje je bilo deponija sa više od stotinu metara kubnih smeća.

 

– Udruženje stalno konkuriše za dobijanje sredstava, računa na donatorsku, kao i pomoć Vlade Srpske i lokalne zajednice, ali i mještani ulažu svoj novac. Nadamo se da ćemo tako, polako, ali sigurno, realizovati sve ove projekte, koji će biti od koristi ne samo našem selu već i široj zajednici – poručuju i ostali aktivisti "Ognjišta" Slobodan Jeremić, Miloš Đukić i Neđo Gajić.

 

Ovo udruženje u saradnji sa Udruženjem za seoski turizam Srbije organizovaće uskoro i takmičarsku manifestaciju "Dani meda i rakije Vučijaka" uz bogat kulturno-zabavni program.

 

Manastir

 

Stanovnici Ritešića sa mjesnim sveštenikom, a uz blagoslov vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija, dobiće manastir Svete Matrone Moskovske. Proljetos su saliveni temelji, a sada je počelo i zidanje manastira.

 

Za svoju zaštitnicu mještani su izabrali svetu Matronu Moskovsku, poznatu svetiteljku, koja je sačuvala vjeru hrišćansku za vrijeme komunizma u Rusiji.

– Ritešić je bio stalno izložen tragedijama. U Drugom svjetskom ratu, kao i u ovom prethodnom, gorio je više puta – kažu članovi Udruženja "Ognjište".

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.