Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Hrast dostojan istorije

U neposrednoj blizini čečavske crkve postojao je hrast za koji se vezuju mnogi važni događaji iz istorije sela. Zbog starosti zasluživao je posebnu zaštitu države. Na žalost, Čečavci nisu bili svjesni njegovog značaja i istorijske vrijednosti, pa su graditelji prilikom posljednjeg renoviranja crkve ispod hrasta deponovali gomilu pijeska i tako korijen stabla ostavili bez vode. Gorostas se osušio 1993. godine.

O hrastu je dirljivo i nadahnuto pisala gospođa Nada Laušević u „Politici" prije nekoliko godina. Tekst pod istim naslovom prenosim u cjelini:

„U mom kraju, selu Čečavi, i danas stoji stoletni hrast koji svojom bogatom krošnjom zadivljuje svakog posetioca. Prava je retkost ne samo po izgledu, već i po svojoj istoriji. NJegova krošnja nadmašuje visinu. U tople letnje dane, pod njom se odmara i po stotinak meštana.

 

Interesantna je istorija ovog „starca" koji raste na Čečavskom brdu, kraj stare Osnovne škole. Smatra se da je stariji od trista godina. Pod njegovom krošnjom proradila je prva škola, ne samo u ovom selu, već u celoj teslićkoj opštini. Prva slova u ovom kraju naučena su baš pod ovim hrastom u doba austrougarske aneksije. Austrijske vlasti su odobrile otvaranje osnovne škole tek 1886. godine. Hrast se pominje mnogo ranije u jednom letopisu, još za vreme Turaka. Pod njim se skupiše stambolije da većaju…
Tako su nazivali meštane koji su karavanskim putem išli u Stambol, da od sultana Abdul Medžida, traže dozvolu za podizanje bogomolje. Kad se vratiše sa dozvolom dvanaest stambolija sedoše pod stari hrast i odlučiše da prvu crkvu sagrade kraj samog hrasta.U drugom svetskom ratu, prilikom bombardovanja partizanske bolnice, srušena je i ova crkva, ali hrast je odoleo. On i danas stoji na brdu i svojom monumentalnošću uliva snagu posetiocima.Mislim da zaslužuje pažnju društva, posebno ljubitelja prirode, i da bi ga trebalo zaštiti kao prirodnu i istorijsku vrednost.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.