Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Удружење грађана „Пробуди се“

wake upУдружење грађана „Пробуди се“ настаје као иницијатива троје младих људи са сједиштем у Чечави, са циљем да се као организована група покуша у било којем облику побољшати друштвени живот младих у Чечави и чечавском реону. Удружење је добровољно, ванстраначко, невладино и непрофитно, и као такво је било и биће увијек отворено за све људе добре воље, чија је намјера и жеља да на било који начин на који је то могуће побољшају стандард живота житеља Чечава и околних села.

Као неформална група настали смо фебруара мјесеца 2015. године, а већ наредног мјесеца смо и формално регистровани у Основном суду у Добоју, чиме смо добили и правне темеље да се посветимо активностима око којих смо се окупили. Оснивачи удружења су се усагласили, с обзиром да је удружење добровољно, да се неће формализовати учлањење нових чланова, јер је и основано зарад свих, те ће као такво функционисати на основу волонтеризма. Удружење нема редовно финансирање, и активно је на позиве институција за финансирање одређених пројеката с којима аплицирамо на исте. Удружење има своје просторије у Чечави, гдје му је и сједиште.

Удружење води Душко Илић
Контакт +387 66 796 316
Е-маил: пробудисе15@гмаил.цом
Рачун: 5553000020458332 Нова банка а.д.
Фејсбук страница: 

  Циљеви удружења

– Развој омладинске политике на локалном нивоу
– Едукација омладине и заинтересованих грађана
– Информисање младих
– Афирмација потреба младих у јавности и пред властима
– Сарадња са грађанским, омладинским и сличним невладиним удружењима
– Промовисање рекреативног спорта
– Организовање хуманитарних, спортских, едукативних, културних и забавних акција и манифестација за младе
– Унапређење животне средине нашег мјеста

Активности

Као што смо образложили у нашем представљању, ми смо организација која нема редовно финансирање те сходно томе немамо редовне активности, него искључиво смо активни од пројекта до пројекта или на захтјев грађана који имају одређене (реалне) приједлоге или упите према институцијама.

Наш први пројекат и наше „ватрено крштење“ да се као организација појавимо у јавности била је Стражбеница, за нас тада неискусне у волонтеризму велики залогај, јер смо имали задатак од стране омладине засеока Брђани да на Стражбеници направимо омладински полигон (слика 1.)

СтадионУз велики напор свих, а посебно активиста са Стражбенице успјели смо да створимо нешто из ништа, на шта смо веома поносни. Тај пројекат подржао је у највећој мјери Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС, те општина Теслић, као и Министарство породице омладине и спорта РС. Пројекат је урађен октобра мјесеца 2015. године.

Наравно, ту се нисмо задржали. С обзиром, да за циљ имамо и усавршавање младих особа у оном виду у које имамо могућност помоћи, позвани смо од стране организатора Научно-истраживачког удружења ЦеСЕР из Бања Луке на обуку из пројектног менаџмента у домену рециклаже отпада у оквиру пројекта „МАПИРАЈ, РЕЦИКЛИРАЈ! – Едукација младих о рециклажи отпада“ у новембру 2015. године. Објавили смо позив јавно и позвали младе људе нашег села да се прикључе ако имају жељу, али одзив је био прескроман, иако су и храна и превоз били обезбјеђени. Ипак, позиву се одазвала неколицина заинтересованих.
На слици 2. је Секретар удружења која је предводила нашу групу.

СекретарС обзиром да смо се базирали на младост нашег села и околине, наш сљедећи пројекат био је у засеоку Ступа, у љето 2016. године, гђе смо такође урадили нешто скромнији полигон за омладину и једно купалиште које у доброј мјери користе мјештани овог засеока. Овај пројекат је у цијелости финансиран од стране Министарства породице, омладине и спорта РС.
Примјер је на слици 3.

СтадионНаредна година, односно година која је на заласку 2017. је била посвећена засеоку Продановићи, у нашем селу, јер су они такође исказали заинтересованост да ураде један спортски полигон који би се састојао од терена за фудбал, терена за кошарку, као и неколико клупа за одмор. Наравно, и тај пројекат је успјешно урађен, а слике ће се поставити накнадно.

Када је ријеч о нашим активностима, а не односи се на аплицирање пројеката и фокус искључиво на омладину, желимо истаћи да смо на захтјев грађана у прољеће 2016. године који су имали проблем са дотрајалим (трулим) стубовима за струју, интервенисали код локалне електродистрибуције, која је на наше задовољство у врло кратком року неколико дотрајалих стубова замјенила бетонским.

На молбу мјештана да се санира једна дионица некатегорисаног пута, у сарадњи са фирмом Савковић доо и тај дио захтјева смо успјешно завршили.

Тренутно наша молба за санацију ограде на мосту у засеоку Ступа од августа мјесеца (већ 4 мјесеца) стоји у општинским ладица, али се надамо да ће нам изаћи у сусрет, јер доласком зиме и поледице, овај мост није безбједан за возаче.

Елем, када се осврнемо у ове непуне 3 године постојања наше организације, можемо рећи да смо задовољни нашим активностима и надамо се да ћемо уз подршку институција и мјештана наставити наш рад на задовољство свих…

Ажурирано: Јануар 2018.