Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Бранко Перић

Судија, новинар, писац

Бранко Перић је рођен 10. јануара 1954. године у Чечави. Дипломирао је на Правном факултету у Београду 1977. године. Правосудни испит је положио 1979. године, након приправничког стажа у Окружном суду у Добоју. Од 1979. године био је судија, предсједник суда, тужилац и адвокат у Босанском Броду. Именован је за тужиоца 1992. године у Теслићу. Од 1996. године обављао је функцију уредника у неколико новинских агенција, био први предсједник независног Удружења новинара Републике Српске, те постао потпредсједник Вијећа Регулаторне агенције за комуницирање БиХ. Од 2003. године је судија Суда БиХ, а од 2004. године предсједник Високог судског и тужилачког вијећа БиХ до 2010. године.

Објавио је историјско-етнографски спис „Чечава-село у Републици Српској” који можете преузети на нашем порталу, у секцији књиге и документи.

У слободном времену се бави писањем и тако је до сада, поред чечавске монографије, објавио књиге: Недовршени роман, Повратак пуковника Каламанде, Сам против свих (огледи о правди и правосуђу), Смрт Исидоре Арбатове (приче), Злочин и казна пуковника Каламанде (роман), Душа вина – историја, симболика, поезија и култура вина, Душко трифуновић, пјесме и разговори.