Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Бранко Перић

Судија, новинар, писац

Бранко Перић је рођен 1954. године у Чечави код Теслића. Дипломирао је на Правном факултету у Београду. Правосудни испит је положио 1979. године. Након приправничког стажа у Окружном суду у Добоју од 1979. године био је судија, предсједник суда, тужилац и адвокат у Босанском Броду. Именован је за тужиоца 1992. године у Теслићу. Од 1996. године обављао је функцију уредника у неколико новинских агенција, био први предсједник независног Удружења новинара Републике Српске, те постао потпредсједник Вијећа Регулаторне агенције за комуницирање БиХ. Од 2003. године је судија Суда БиХ, а од 2004. године предсједник Високог судског и тужилачког вијећа БиХ до 2010. године.

Објавио је историјско-етнографски спис „Чечава-село у Републици Српској” који можете преузети на нашем порталу у секцији преузимања.

У слободном времену се бави писањем и тако је до сада објавио збирку прича „Смрт Исидоре Арбатове“, „Душко Трифуновић-пјесме и разговори“, „Љуба Тадић-последња трака за књнигу“, “ Душа вина-историја, симболика поезија и култура вина“, роман „Злочин и казна пуковника Каламанде“ и „Повракат пуковника Каламанде“.