Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Зорка Јотановић

Учитељица

Кћерка попа Јеврема. Рођена 1893. године. Мајка јој Петра умире на порођају. Њу и сестру чувала је и подизала Јевремова снаха Ђурђија (жена Константинова). Основну школу завршава у Чечави и отац је уписује у Вишу дхјевојачку школу у Сарајеву. Смјештена је у Конвикт Кола српских сестара у Радићевој улици (касније Интернат средње техничке школе). Године 1908. отац је уписује у Препарандију у Сомбору, најстарију учитељску школу на Балкану.

Након три године и све јаче мађаризације у Војводини отац је пребацује на Препарандију у Сремске Карловце, гдје завршава учитељску школу у петогодишњем трајању. У школи је добро савладала француски и њемачки језик и научила да свира на више инструмената. Као учитељица прво ради у Прибинићу, од 1914, а затим 1918. године долази у Чечаву гдје ради непрекидно до трагичне смрти.

Учитељице Зорка и Мира Јотановић са ђацима у Чечави у другој половини 30-тих година прошлог вијека. Фотографија ретуширана и колоризована.

У Чечави се удаје за Милинка Јотановића и с њим стиче шесторо дјеце: Вукашина, Миру, Владу, Бранислава, Вукицу и Наду. Вукашин умире млад без потомства. Кћерка Мира умире од тифуса 1943. године у Корићанима, а Вукица је убијена са мајком као 14- годишња дјевојчица 1944. године. Тијела су им пронађена у близини потока Лужница, између Црквина и Орашја. Поуздано се зна да су убиства извршили домаћи четници. Убијене су на свиреп начин, али никад није поуздано утврђено ко је од четника извршио ово свирепо убиство. Неколико људи се повјерило да је убиство извршио Стојан Стокић.

Основна школа Јеврем Станковћић у Чечави је једно вријеме носила њено име.