Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Петковићи се вратили из града, гаје козе и праве разне сиреве

Фарма Петковић / Фото: Приватна архива

Весна и Дејан Петковић су млади брачни пар из Ступе који се послије кратког боравка у граду одлучио вратити на село. Трагом својих вршњака, за послом и лагоднијим животом недуго након склопљеног брака 2017. године, они одлазе живјети у Прњавор гдје је Дејан нашао запослење. Након шест мјесеци боравка у граду, пар се одлучује вратили на село, јер, како кажу, схватили су да град једноставно није за њих.

Повратком на село они доносе одлуку да се на имању Петковића почну бавити узгојем коза, јер су процијенили да би им то могло донијети економску корист имајући у виду малу понуду и чињеницу да се ради о врло здравим и траженим производима, али и животну сатисфакцију у раду са животињама.

Козији сиреви / Фарма Петковић / Фото: Приватна архива

Козије сиреве праве искљчиво по традиционалној рецептури а у понуди имају и козије млијеко, козију сурутку, свјеже, сушене и димљене сиреве са и без разних додатака, сиреве у маслиновом уљу и киселе козије сиреве.

Козији производи спадају у најздравије намирнице са бројним љековитим својствима. Козије млијеко се користи као лијек за разне упалне процесе, алергије и болести попут бронхитиса и срчаних болести, за јачање плућа, јачање имунитета, а има и антиканцерогено дејство захваљујући линолној киселини. Козија сурутка природно лијечи несаницу и депресивно стање. Садржи протеине највише биолошке вриједности (лактоалбумин и лактоглобулин). Повољно дјелује на дигестивни тракт, подстиче варење и убрзава метаболизам. Препоручује се у превенцији и терапији обољења јетре, остеопорозе, повишеног крвног притиска, повишеног холестерола, упалних процеса коже, слузокоже, за побољшање рада бубрега итд.

Козији производи / Фарма Петковић / Фото: Приватна архива

Данас, након двије године уложеног труда и љубави, кажу да нису погрјешили. Почетак је био јако тежак јер смо морали кренути такорећи од нуле, а о знању о козама да не причам, каже Весна. Дејан је задржао посао у граду али сада на њега свакодневно путује, што му не представља велики проблем. Наши планови су свакако да радимо на проширењу нашег стада, рецимо све женске јариће од ове године смо оставили као подмладак тако да желимо и имамо свој неки циљ који се надамо да ћемо остварити, додаје Весна.

У међувремену је и породица постала богатија за два члана, сина који тренутно има три године и кћерку која има мало више од годину. Тренутно раде и на документацији како би фарма добила пуни правни статус. Да живот постоји и у Ступи, на седмом километру од центра Чечаве према Станарима (или четвртом од термоелектране из правца Станара), Петковићи су доказ и заједно нам поручују – останимо на огњиштима.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.