Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Колико брзо нестајемо

Преко ливада Укринице / Фото: Синиша Лазић

На подручју три мјесне заједнице, Чечаве, Укринице и Растуше, у периоду од 1988. до 2012. године рођено 262 дјеце, док је у истом периоду број умрлих износио 858. Мали број новорођене дјеце у овом периоду резултирао је затварањем готово свих подручних школа.

По попису становништва из 2013. године, три мјесне заједнице укупно имају 3057 становника, док је по попису из 1991. године на том простору живио 5041 становник.

Поређења ради, према попису из 1971. године на овом простору је живјело укупно 5228 становника, што је 187 становника више у односу на предратни број.

Највећи узрок оваквог егзодуса становништва су масовне послијератне миграције ка земљама Европске уније, али и изразит пад наталитета је такође видљив. Ако се овај тренд настави, што је врло извјесно, будућност ових крајева неће бити свијетла.

1 Коментар

  • Жалосно, али истинито. Само што ове чињенице нису само у Чечавском крају, него у цијелој Републици Српској а посебно у сеоским подручјима. Нисам знао да су подаци овако забрињавајући и поражавајући! А питање шта чинити?

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.