Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Republika Srpska dobila novu himnu i grb

Republika Srpska (RS) je posle višemesečne rasprave konačno dobila novu himnu i grb.

Narodna skupština RS usvojila je u utorak naveče dopune Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS prema kojima će nova himna Srpske biti kompozicija "Moja Republika" autora Mladena Matovića, a Srpska je dobila i novi grb.

Usvajanje Zakona o dopuni Ustavnog zakona podržalo je 49 narodnih poslanika, protiv je bilo osam, dok je 16 poslanika bilo uzdržano.

Predsednik parlamenta RS i Komisije za simbole Igor Radojičić rekao je u završnoj reči da je za identitet RS važno i dobro da ima prepoznatljive simbole.

Radojičić je u obraćanju poslanicima rekao da himna "Moja Republika" tekstom slavi RS, kao što svaka "himnična" pesma treba da slavi onog kome je posvećena.

Novi grb RS ima u crvenom štitu srebrnog dvoglavog orla u poletu sa po jednim zlatnim krinom sa obje strane orlovog repa.

Na grudima orla je crveni štit, a na njemu srebrni krst između četiri srebrna ocila, bridovima okrenuta ka stablu krsta. Držači grba su dva propeta crvena lava, od kojih je desni krunisan zatvorenom zlatnom kraljevskom krunom sa pet vidljivih poluarkusa, a levi otvorenom zlatnom kraljevskom krunom sa tri ljiljana u vencu.

"Na spoljnom ramenu svaki od držača ima kružni zlatom oivičeni štit i to na desnom držaču u plavom polju zlatna otvorena kraljevska kruna sa tri krina u vencu, a na levom u crvenom polju tri srebrne trake. Postament je zlatni ornamentalni troplet", obrazložio je Radojičić.

Potpredsednik Vlade RS Jasna Brkić rekla je da Vlada smatra da je donošenje Ustavnog zakona o dopuni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS neophodno, između ostalog, jer se grbom kao jednim od simbola i ustavom zagarantovanih prava predstavlja RS i izražava pripadnost RS.

Poslanik Stranke za BiH Šaban Sivić uputio je brojene primedbe na usvojena rešenja ističući da su ona apsolutno diskriminirajuća za Bošnjake, da se taj narod ni u jednom elementu grba ne može prepoznati, te naglasio da je sam tekst himne mogao biti minimalno promenjen kako bi odgovarao svim narodima, ali da to nije prihvaćeno od strane srpskih predstavnika.

On je naglasio da ovo nisu simboli RS, već simboli srpskog naroda, te potvrdio da će bošnjački delegati u Veću naroda RS staviti veto na usvojene nove simbole RS i pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Poslanik SDS-a, Ognjen Tadić rekao je da ta stranka ne podržava donošenje novog grba i himne, jer smatra da treba da i dalje ostanu u upotrebi, odlukom Ustavog suda BiH osporeni himna "Bože pravde" i grb dvoglavi orao, jer narod RS, kako je naveo, preferira, voli i oseća te simbole.

"Građani RS nikada neće pomiriti sa činjenicom da moraju koristiti nove simbole", rekao je Tadić.

Na kraju rasprave, predsednik Skupštine i Komisije za simbole RS Igor Radojičić je rekao da se entitetski parlament simbolima bavi već četiri godine i da je "večeras vreme da se ova stvar preseče".

On je istaknuo da je bolja varijanta da RS ima i nove simbole, nego da nema nikakve.

Radojičić je rekao da ima dovoljno elemenata i u grbu i himni da se svi u njima prepoznaju, a da nema dileme da će prihvatanje i ovih simbola ići teško i sporo.

"Posao nismo završili i on će se vući kroz skupštinu i sudove", rekao je Radojičić i najavio da će se predstavnici vlasti RS-a boriti za ove simbole bez obzira na sukobljena mišljenja.

(agencije/MONDO)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.