Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

U Čečavi čekaju struju više od četiri decenije

Teslićka mjesna zajednica Čečava već godinama ima problema sa odlaskom stanovništva iz ovog kraja, a glavni razlog za to je nezaposlenost i loša ili neizgrađena infrastruktura.

Prema riječima predsjednika Savjeta ove mjesne zajednice Dejana Kovačevića, nekoliko domaćinstava u zaseocima Cvijići i Antići čekaju struju više od 40 godina.

 

Kovačević navodi da je u ovom selu nekada živjelo više od 5.000 stanovnika, a danas tek polovina tog broja. Malo stanovništva je zaposleno, a loši putevi, vodosnabdijevanje i struja, nekada glavni razlog odlaska stanovništva, i danas "tjeraju" ljude sa ovih prostora.

 

 

– Nešto se u posljednje vrijeme počelo raditi na rješavanju ovih problema, ali ni blizu stvarnim potrebama i predviđenom dinamikom – rekao je Kovačević i istakao da je programom modernizacije teslićke putne mreže u ovoj godini investirano 400.000 maraka za asfaltiranje 3,5 kilometara dionice Čečava – Gornja Čečava, te 375.000 KM za dionicu Gradina – Plane.

 

Prema njegovim riječima, ovi projekti su veoma značajni i poboljšali su kvalitet života ovog dijela Čečave, ali nezaposlenost je problem koji neće biti riješen ni brzo ni lako. Prema nezvaničnim podacima, blizu 1.000 stanovnika napustilo je čečavski kraj u proteklih 15 godina.

 

Kovačević je obećao da će radi promjene stanja pokušati da zaposli određeni broj mladih u teslićkoj privredi, a mjesna zajednica ponudiće u zakup neke od objekata kojima gazduje pod povoljnim uslovima i domove kulture investitorima koji bi u njima otvorili radna mjesta.

 

Druga mogućnost je zapošljavanje u poljoprivredi podizanjem zasada maline, voćnjaka, plastenika i farmi, uz subvencije, podsticaje i povoljne kredite lokalne zajednice, Vlade RS, fondova i slično.

– Već postoji nekoliko farmi i voćnjaka koji pokazuju da se od tog posla, uz uređeno tržište i podršku, može pristojno živjeti – smatra Kovačević.

 

 

Zatvorene škole

 

Koliko ovo selo stanovnici napuštaju najbolje pokazuje činjenica da su u posljednjih nekoliko godina u ovom kraju zatvorene tri škole i to u Planama, Stupi i Gornjoj Čečavi, a preostale rade sa minimalnim brojem đaka.

 

(GLASSRPSKE)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.