Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Antistresno čuvanje ovaca u Tesliću

Terapijsko i antistresno čuvanje ovaca na selu, u okviru razvoja seoskog turizma, ideja je Slavena Jelića (21) iz Teslića, diplomiranog ekonomiste, smjera turizam i hotelijerstvo, koja bi trebalo da zaživi u praksi na proplancima u RS.

Naime, on je jedan od osam kandidata projekta "Idejom do posla – zapošljavanje mladih agronoma", koji je pokrenulo Udruženje agronoma i turizmologa RS "Rada" iz Banjaluke, a svoju zapaženu ideju je prezentovao na Sajmu poljoprivrede "Agros" u Banjaluci. Svi posjetioci su bili time oduševljeni.

Da bi ova interesantna ideja bila realizovana, objašnjava Jelić, potrebna su i određena finansijska sredstva od stranih investitora, banaka i nadležnih ministarstava.

 

"Posjedujem porodično imanje koje ima odlične uslove za ovu vrstu biznisa, što predstavlja veliku prednost, a samim tim i uštedu finansijskih sredstava", kazao je Jelić. On je objasnio da bi dobijena sredstva bila usmjerena na kupovinu desetak ovaca i dvije brvnare, koje bi bile korištene za smještaj posjetilaca, te istakao da je za početak ove realizacije potreban početni kapital od 25.000 KM. Koliko bi koštao jedan vikend na selu uz antistresno čuvanje ovaca, još nije utvrđeno.

"Jelić kaže da bi dobijena sredstva bila usmjerena na kupovinu desetak ovaca i dvije brvnare, koje bi bile korištene za smještaj posjetilaca"

"Naša zemlja je puna slikovitih, prelijepih seoskih predjela, koji su relativno rijetko naseljeni. Ono što prati ove predjele jeste gostoljubivost u čitavoj zemlji, a posebno je izražena u seoskoj tradiciji", kazao je Jelić, dodajući da, iako imamo velike potencijale i idealne uslove za seoski turizam, on je tek u početnoj fazi razvoja.

Prema njegovim riječima, pored odmora na selu, uz gostoljubivost domaćina, koji bi turistima nudili smještaj, tradicionalnu, domaću hranu i piće, uz razne aktivnosti za odmor i opuštanje, imali bi i atraktivno primamljivu ponudu terapijskog i antistresnog čuvanja ovaca.

Jelić je istakao da je poznato koliko životinje smiruju ljude i, kako kaže, to predstavlja opuštajuću aktivnost za tijelo i duh čovjeka, te bez sumnje, može imati antistresnu ulogu.

"Ovim projektom biće omogućeno obogaćivanje sadržaja u ruralnom području i unapređenje seoskog turizma, koji je trend svuda u svijetu, a mnogi ga nazivaju biznisom budućnosti", objasnio je on.

On smatra da ovaj vid turizma daje šansu zapošljavanju žena, stvaranju boljih uslova za ostanak mladih na selu, a sve kroz razvoj sela i podizanje standarda života na željeni nivo, te iskorištavanje ranije neiskorištenih kapaciteta.

"Poznato je koliko životinje smiruju ljude i da to predstavlja opuštajuću aktivnost"

Jelić navodi da odmor na selu postaje sve popularniji, te da zasićenost gradom ljude navodi da se okrenu odmoru na selu, koje predstavlja oazu mira i tišine.

Ova ponuda, ističe, bila bi jedinstvena u našoj zemlji, jer još nigdje na seoskom domaćinstvu u ponudi nema terapijsko i antistresno čuvanje ovaca, koje bi pratilo niz drugih aktivnosti.

Kako je kazao, promocija i reklama ovog zanimljivog projekta bila bi putem medija, Interneta, turističkih agencija, a bili bi dijeljeni brošure i leci kako bi se potencijalni posjetioci dodatno upoznali sa ponudom.

(Nezavisne)

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.