Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Uzgoj japanske prepelice unosan posao

TESLIĆ – Supružnici Zoran i Slobodanka Antešević iz Teslića, koji već dvadeset godina uzgajaju i prodaju japanske prepelice, ističu da taj posao ima budućnost, jer često ne mogu da podmire potrebe tržišta.

Anteševići su jedini u Tesliću koji se bave proizvodnjom i prodajom matičnih jata za podizanje malih farmi preplica. U njihovom domaćinstvu sada ima više od 500 prepelica koje dnevno proizvedu stotine jaja.

 

"Tržšte je Banjaluka, Zenica, Sarajevo, Prnjavor i Teslić. Iako se malo zna o uzgoju japanske prepelice, a još manje o ljekovitosti njihovih proizvoda, posao se dobro odvija. Zbog ljekovitog sastava sve više su tražena jaja i meso, pa često se ne može zadovoljiti tržište", priča Slobodanka Antešević.

Ona napominje da prepeličije proizvode kupuju sve kategorije stanovnštva, te podsjeća da je riječ o proizvodima koji dokazano jačaju imunitet,popravljaju krvnu sliku, regulišu krvni pritisak, štite od raznih bolesti.

 

 

"Zbog toga bi ovu proizvodnju trebalo širiti i animirati ljude da se bave ovim poslom. Posebno iz razloga što nisu visoki troškovi proizvodnje, jer prepelice malo jedu, a puno daju. Jedino što traže visok stepen čistoće i njege", kaže Slobodanka.

Ona je svima koji žele i imaju uslove preporučila da se bave ovim poslom i dodala da bi ovu vrstu proizvodnje trebalo da stimuliše i država i opština.

"Ova vrsta prepelica je veoma otporna, jedine su u Japanu preživjele radijaciju od atomskih bombi i veoma mali procenat ih strada prilikom uzgoja", dodala je Slobodanka Antešević.

Njen muž Zoran prisjeća se da su se na uzgoj prepelica odlučili prije prije dvadeset godina sa namjerom da jajima i mesom od prepelice tada pomogne bolesnom ocu.

Proširivanje proizvodnje počelo je tek kada su uočili koliko su prizvodi od japanske prepelice.

Sada supružnici Antešević ističu da im je cilj da prošire proizvodnju, ali ukazuju da im problem predstavlja prostor pošto u gradu nemaju mogućnosti da grade novi, ali napominju da će rješenje ipak naći.

(Agencije)

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.