Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Godine opasnog življenja

Članovi BH MAC-a koji obavljaju ovaj posao ostvarili su značajne rezultate ali je to još uvijek daleko od konačnog uklanjanja opasnog ratnog nasljeđa.

Po podacima teslićke Civilne zaštite, 1997. godine na području Teslića deminirano je 54 hiljade kvadratnih metara, godinu dana kasnije dvije hiljade, 1999. godine 30 hiljada kvadratnih metara, a najviše je urađeno u prošloj godini kada je očišćeno više od 200 hiljada kvadrata u rejonu Vučje Planine.

Vlado Janković, šef službe teslićke Civilne zaštite, kaže da su alarmantni podaci u ovoj oblasti kako na nivou opštine Teslić i Srpske tako i na području BiH.

Posljednje procjene pokazuju da je pod minama u BiH trenutno više od dvije hiljade kvadratnih kilometra ili četiri odsto ukupne teritorije.

Na području teslićke opštine na nekadašnjoj liniji fronta dugoj 53 kilometra, ostala su brojna ubojita minsko-eksplozivna sredstva, koja predstavljaju stalnu opasnost po stanovništvo.

Iako su sprovedeni brojni projekti deminiranja u teslićkoj Civilnoj zaštiti kažu da je deminirano tek oko devet odsto površine.

 

Od te površine oko pet miliona kvadratnih metara čini područje Teslićke opštine. Janković kaže da od mina svake godine strada značajan broj ljudi, a najčešće su žrtve, šumski radnici, povratnici. Od početka rata do kraja 2007. godine od ubojitih sredstava i mina u BiH je stradalo više od 5.000 lica. Među stradalim je veliki broj djece. U toku 1997. godine stradalo je 150 djece, a godinu dana kasnije još 56.

 Na području teslićke opštine 2004. godine poginula su i dva deminera u rejonu Putešića. Janković kaže, da u posljednje vrijeme najviše ljudi strada u šumama dok sijeku drva, najčešće nelegalno. Tako su na Vučijoj Planini kod Teslića prošle godine, kada su deminerski timovi završili posao oko 16 časova, za njima dolazili pojedinci koji su kidali trake upozorenja na opasnost od mina i tako rizikujući svoje živote dovodili u opasnost i druge da bi ušićarili koji metar drva.

Da je postalo uzaludno upozoravati ljude na opasnost od mina pokazuju i nedavna stradanja drvosječa u Kopicama i Kuzmanima kod Teslića, te na Vlašiću.

Najčešće se nesreće događaju na bivšim linijama fronta i međuentitetskim linijama razgraničenja ili kraće rečeno "na ničijoj zemlji".

 

Kandidovano 40 projekata

U BiH još ima 20 visokorizičnih lokacija, među njima i Vitkovci kod Teslića kao jedno od najopasnijih područja. Opština Teslić je za 2008. godinu kandidovala 40 projekata za deminiranje ali je izvjesno da će posao biti nastavljen samo na Vučjoj Planini deminiranjem dodatnih 200 hiljada kvadratnih metara, kako bi se taj prostor potpuno očistio.

 

Izvor: glassrpske.com 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.