Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Klizišta ugrožavaju naselja i infrastrukturu

Na području teslićke opštine klizišta predstavljaju veliki problem i posljednjih godina proradila su u većini naselja i nanose štetu na stambenim objektima i infrastrukturi, izjavio je šef Službe Civilne zaštite Teslić Vladimir Janković.

Prema njegovim riječima, ranijih godina aktiviran je veliki broj klizišta i odrona zemljišta, a kako nije ulagano ništa u njihovu sanaciju, proradila su i nova, pa je stanje postalo alarmantno.

Klizišta su ugrozila nekoliko stambenih objekata, brojne pomoćne zgrade, a najveće štete su na infrastrukturnim objektima, putevima, vodovodima, voćnjacima i poljoprivrednom zemljištu. Najteže stanje je u Gornjem Rankoviću, a situacija je ozbiljna i u Donjoj Vrućici, Stenjaku, Donjem Ruževiću, Ukrinici, Jasenici, Boricama, Ugodnoviću i Gomjenici.

 

Janković je istakao da je pričinjena šteta velika, a za potpunu sanaciju i trajno osiguranje ugroženih područja potrebne su stotine hiljada  KM. U aktivnosti sanacije proteklih godina skromnim sredstvima učestvovala je samo Civilna zaštita.

U prošloj godini izdvojena su sredstva za sanaciju klizišta na nekim od lokalnih puteva, a za razliku od ranijih godina, ovogodišnjim budžetom planirana su značajnija ulaganja u te svrhe.

Prema njegovim riječima, prijedlogom programa uređenja građevinskog zemljišta za 2010. godinu, koji je usvojila teslićka Skupština opštine, 320.000 KM predviđeno je za sanaciju klizišta na lokalnom putu Banja Vrućica – Teslić na lokaciji naselja Hrast Potok, i taj posao je pri kraju.

On je naveo da je nophodno izdvojiti sredstva za sanaciju klizišta, koja su posljednje obimne kiše aktivirale na još nekim lokalitetima, posebno na lokalnom putu Teslić – Vitkovci u mjestu Žarkovina, gdje je dio saobraćajnice sveden na rizični nužni prolaz.

Za stavljanje pod kontrolu većine teslićkih klizišta neophodna su ogromna sredstva i dosta vremena, pa ipak, pored svega, u teslićkoj lokalnoj upravi nadaju se da će iznaći sredstva za sanaciju bar onih najaktivnijih klizišta.

 

(Nezavisne/Agencije)

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.