Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Male opštine velike plate, Teslićka veća od Banjalučke

Marko Pavić, načelnik opštine Prijedor, ima najveću platu među svojim kolegama po funkciji u RS, koja iznosi 3.905 maraka.

Ramiz Salkić, poslanik SDA, zatražio je od ministra uprave i lokalne samouprave RS Zorana Lipovca da mu dostavi spisak načelničkih plata jer su, prema njegovim informacijama, nedopustivo visoke u odnosu na razvijenost opštine i stanje u državi. Salkić je od Lipovca tražio i spisak plata svih ostalih čelnika u lokalnim vlastima.

Podatke o platama resornom ministarstvu dostavile su skoro sve opštine, njih 61, dok na ovaj zahtjev nisu odgovorile Foča i Doboj.

Salkić ističe da su nedopustivo visoke plate načelnika u izrazito nerazvijenim opštinama, pa tako plata načelnika Rogatice iznosi 3.022, Kupresa iznosi 2.815 KM, a prvog čovjeka Kalinovika 2.546.

Načelnik Trnova dobija 3.225 KM svakog mjeseca, a načelnik Pelagićeva 2.267.

Iako su na čelu nerazvijenih opštine plata načelnika Bileće je 2.718 KM, a Bratunca i Kneževa 2.317, odnosno 2.212.

 

Prema tom spisku, po visini plate Pavića slijedi Mićo Mićić, načelnik Bijeljine, s platom od 3.896 maraka.

Plata načelnika Bosanskog Broda Milovana Čereka, manja je od Mićićeve za 50 KM, a za njim slijede načelnik Lukavice Milan Kovačević, koji mjesečno dobija 3.827 KM, dok načelnik grada Istočno Sarajevo Vinko Radovanović prima 3.694 KM. 

 

Plata gradonačelnika Banjaluke Dragoljuba Davidovića je 3.500 KM, dok načelnik Dervente Milorad Simić prima svega pet maraka manje od prvog čovjeka najvećeg grada u RS, a načelnik Teslića Savo Kasapović čak 3.734 KM.

 

Između ostalog, plata načelnika Laktaša je 3.090, načelnika Kozarske Dubice 3.077, dok prvi čovjek Novog Grada dobija na ime plate 3.219 KM.

Plata načelnika Srebrenice je skoro 3.000 KM, kao i načelnika Trebinja. Prvi čovjek Šamca prima 2.789 KM, dok je plata njegovog kolege iz Kotor Varoša veća za nešto manje od 100 maraka.

 

Najmanju platu na načelničkoj funkciji u RS prima Vesko Budinčić koji je na čelu Ljubinja i ona iznosi 1.014 KM.

 

Marko Pavić smatra da je njegova plata opravdana s obzirom na minuli rad i navodi da pojedini načelnici iako imaju manje plate imaju i manji minuli rad.

I Mićić dijeli Pavićevo mišljenje i smatra da je njegova plata opravdana s obzirom na minuli rad, te da je u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i navodi da je Skupština donijela odluku o platama.

 

''Mislim da se plate ne prikazuju realno. Volio bih da i drugi realno prikažu plate pošteno kao što sam ja prikazao imovinu i platu'', kaže on.

Budinčić smatra da su načelnici umjesto da smanjuju plate u opštinama u godini najavljene recesije svoje plate povećavali i da se mnogi ponašaju rasipnički.

 

Zoran Lipovac je ocijenio da su plate načelnika opština previsoke, ali da od svega više iznenađuju neopravdano visoka primanja načelnika nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština.

 

On kaže da načelnici i pored činjenice da su na čelu takvih opština imaju visoka primanja skoro poput onih u razvijenim opštinama.

''Veliki raspon plata načelnika od najniže od 1.100 do 4.000 KM govori o tome kako ljudi u pojedinim opštinama shvataju olako svoj posao. Kontradiktorno je da načelnici opština koje su nerazvijene ili izrazito nerazvijene imaju izrazito visoke plate'', kaže Lipovac i dodaje da je ostavljen širok prostor načelnicima i skupštinama opština da odlučuju o platama.

 

Salkić ocjenjuje da su nedopustiva ovako visoka primanja načelnika.

''Ako se na ovako visoka primanja doda i minuli rad iznos plata biće mnogo veći'', kaže on i dodaje da načelnici treba da smanje plate za 10 odsto u svojim lokalnim zajednicama i pokažu sugrađanima da saosjećaju sa njima, a ne da raspolažu sa ovako enormnim platama''. 

 

(nezavisne)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.