Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Mutna rijeka Ukrina teče do Strazbura

Nekada čista rijeka Ukrina, koju su ljudi uz ovaj vodotok koristili i za piće, ovog ljeta je mutna, crvenkaste boje. Vodeničar iz Prnjavora Neđo Gajić kaže da voda nikada nije bila zagađenija pa je zbog toga odlučio da tuži Republiku Srpsku i BiH Međunarodnom sudu za ljudska prava.

– Na obali Ukrine živim od 1947. godine. Ovdje sam izgradio kuću i vodenicu, koja je još u funkciji. Uredio sam i kupalište za sve ljubitelje prirode. Mnogi ovdje dolaze da se odmore, ali i da im ukažem kakva je Ukrina nekada bila – rekao je Gajić.

On je dodao da rijeka nikada nije bila zagađenija nego ovog ljeta.

 

– To je uticaj rudnika Stanari, jer se voda sa kopova sliva u dva potoka i sve se to ulijeva u Ukrinu. Ne postoje nikakvi filteri koji bi prečišćavali tu zagađenu vodu. Pokušavao sam preko nadležnih inspekcija da spriječim njeno uništavanje, ali ništa se nije promijenilo. Zbog toga sam odlučio da tužim Republiku Srpsku i BiH Međunarodnom sudu za ljudska prava. Uputio sam tužbu koja je stigla u Strazbur, pa čekam ishod – rekao je Gajić.

U odštetnom zahtjevu Gajić traži dvije i po marke po danu zbog "tuđeg sistematskog uništavanja rijeke". Ako dobije spor, novac će, kaže, uložiti u uređenje korita kroz selo Popoviće, gdje se ovaj starac skrasio prije 62 godine.

– Teško mi je što sam morao da se obratim strancima za pomoć, ali sam iscrpio sve mogućnosti da ukažem na problem našim institucijama. Slabo su se odazvali. Eto, inspektori su dozvolili da jedan moj komšija čak promijeni tok rijeke, odnosno da izmjesti dio njenog korita, a niko nije ni pokušao to da spriječi – istakao je Gajić.

On je dodao da je uništen biljni svijet, nema ribe, a nestalo je i rakova.

– Tek poneku vidru možemo da vidimo, ali su i one pred istrebljenjem, jer im ne odgovara zagađena voda – kaže Gajić.

On vjeruje da će istrajati i dočekati da vidi svoju ljepoticu u nekadašnjem izdanju, bistru i privlačnu, onakvu kakva je bila

prije dvadesetak godina. To mu je, kaže, životna želja.

 

Eksploatacija

– Ukrina je jedina rijeka koja cijelim svojim tokom, od izvora do ušća u rijeku Savu, protiče kroz Srpsku. Ono što me takođe boli je sve izraženija eksploatacija šljunka iz njenog korita, što takođe, remeti biljni i životinjski svijet – priča Gajić.

 

(glassrpske)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.