Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Niče fabrika na patentu inovatora

Inovator Drago Ćosić iz Doboja, koji je patentirao alternativno gorivo hidrogen ekoterm, koje za 50 odsto smanjuje količinu uglja potrebnu termoelektranama i drugim industrijskim pogonima, očekuje da bi već ove jeseni mogla da počne realizacija ovog projekta i izgradnja prve fabrike tog veoma jeftinog ekološkog goriva.

"Fabrika bi bila javno-privatno preduzeće u kojem bismo vlasništvo imali ja kao inovator, moji partneri i Vlada RS. Na taj način bismo odmah zaposlili 30 ljudi, a putem ove fabrike mogli bismo dalje graditi svoj imidž", rekao je Ćosić.

On je istakao da je Vlada prepoznala ovaj projekat izrazivši očekivanje da će prva fabrika biti izgrađena u okolini Doboja, gdje se nalazi jedna od najmodernijih krečana, naglasivši da 70 odsto supstance u novom gorivu čini upravo kreč.

"Novo gorivo je oblika vrećice šećera za kafu, samo što je umotano u foliju. Ta granula izgleda kao balončić. Granule se zajedno s ugljem spaljuju u termoelektrani i nisu potrebne nikakve dorade. Vlada RS je dala određena sredstva za istraživanje, a poluindustrijska proba obavljena je u TE Gacko", kaže Ćosić navodeći da bez podrške Vlade ne bi mogao aplicirati za sredstva EU namijenjena za dalja istraživanja.

 

Naglasivši da će ovaj projekat za sredstva EU namijenjena za dalja istraživanja ući u razmatranje 2010. godine Ćosić očekuje da bi mogao dobiti oko 1,65 miliona evra namijenjenih za dalja istraživanja.

Ćosić je pojasnio da novo hidrogensko gorivo može smanjiti do 50 odsto količinu uglja potrebnog termoelektrani.

 

"Jedna termoelektrana za 24 časa potroši oko 7.000 tona uglja, a s ovim gorivom se može prepoloviti ta količina. Hidrogensko gorivo je pet puta jeftinije i njegovim korištenjem nema emitovanja ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova", pojašnjava Ćosić.

 

Alternativno hidrogensko gorivo pored upotrebe u termoelektranama, pogodno je za korištenje u ciglanama, toplanama, ali i u domaćinstvima. Dobojski inovator je s ovim patentom pobijedio u Beogradu gdje je dobio nagradu za najbolju tehnološku inovaciju.

 

"Inovatori do patenta prođu trnovit put, a pritom potroše ogromnu energiju i sredstva", kaže Ćosić, diplomirani inženjer tehnologije, koji se bavi inovatorstvom 25 godina i ima više od 60 patenata prepoznatljivih u svijetu.

 

(nezavisne)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.