Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Пуштен у саобраћај нови градски мост

Нови градски мост / Фото ОУ Теслић

Данас је у Теслићу свечано пуштен у саобраћај нови градски мост. Том приликом, први преко моста су прешли начелник општине Теслић Милан Миличевић са малишанима свих теслићких дјечијих вртића, симболизујући предавање нове савремене архитектонске знаменитости Теслића садашњим и будућим генерацијама.

У Општинској управи кажу да ће нови градски мост унаприједити изглед града, пружити му модернији и атрактивнији изглед, и бити један од нових симбола Теслића.

Нови градски мост у Теслићу представља важан корак ка унапређењу инфраструктуре у Теслићу и биће од користи за све његове становнике, али и привреду града. Теслић наставља да се развија и напредује, пружајући боље услове за живот својим становницима,

– изјавио је на свечаном отварању начелник Милан Миличевић.
Начелник са малишанима / Фото ОУ Теслић

Техничке карактеристике

Дужина моста је 57, а ширина 11 метара. Ради се о мосту армирано-бетонске конструкције, са украсним луковима израђеним од четвртастог цјевастог метала, прекривеним металном мрежом. На средини моста, са обије стране, налазе се платформе са погледом на ријеку Усору.

Аутор идејног рјешења је Зденко Драгичевић, а мост је изградила фирма HERING д.д. из Широког Бријега.

Градња

Реконструкцију моста најавио је средином 2021. године начелник Миличевић, говорећи да је анализом стручњака Грађевинског факултета Универзитета у Бањалуци процијењено да је актуелни мост при крају свог вијека трајања, те да би безбједност саобраћаја преко њега била угрожена у наредним годинама. Том приликом, истакао је и да би нови мост својим изгледом требао бити један од будућих симбола Теслића.

Стари градски мост / Фото: Бранислав Видић, 2013.

Медији су затим пренијели информацију да локална власт за реконструкцију планира издвојити око 700.000 КМ.

Прва фотографија идејног рјешења моста се појавила у новембру 2021. године, а објавио ју је на свом Фејсбук профилу Саид Ајановић, начелник Одјељења за стамбено комуналне послове Општине Теслић.

Идејно рјешење / Преузето са ФБ

Скупштина општине у фебруару 2022. године, на сједници локалног парламента, усваја грађевинске програме вриједне 6.3 милиона КМ, међу којима и програм реконструкције градског моста у износу од 1,3 милиона КМ.

У јулу исте године су отпочели радови на реконструкцији, када је најављено је да ће мост бити затворен за саобраћај до краја 2022. године, иако је званични рок за завршетак радова фебруар 2023. године.

Мост је пуштен у саобраћај данас, послије девет мјесеци радова, са мјесец дана пробијеним роком, и, према наводима медија, коштао је 1,5 милиона КМ. Пробијене рокове власт правда временским неприликама и сложеношћу конструкције, а начелник је поводом тога упутио извињење грађанима. Према фотографијама завршеног моста, може се тврдити да се ради о потпуно новом мосту, а не о реконструкцији постојећег.* Визуелно није примјетно одступање коначног изгледа у односу на идејно рјешење објављено на друштвеним мрежама 2021. године.

Још старији градски мост / Архивска слика / Преузето са ФБ

*Реконструкција је термин који је званично кориштен од стране власти. С обзиром да се ради о сложеном појму, а да притом аутору вијести није била доступна друга документације која би образложила о каквим радовима је ријеч, аутор у том контексту процјењује да се иницијално радило о радовима на постојећем објекту, односно реновирању и санацији. Међутим, термин реконструкција рјеђе може да означава и потпуно рушење постојећег објекта те изградњу новог сличне или исте намјене. Ако је термин подразумијевао ову радњу, дата реченица је сувишна.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.