Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Slijedi gradnja termoelektrane

Izgradnjom upravne zgrade rudarsko-energetskog kompleksa Stanari, kojim upravlja "EFT Group", završena je prva faza rekonstrukcije i rehabilitacije Rudnika Stanari čime su stvoreni uslovi za početak druge faze – izgradnju termoelektrane.

To je istaknuto na otvaranju upravne zgrade površine 1.600 kvadratnih metara, koja je izgrađena u roku od pet mjeseci. Upravna zgrada predstavlja prvi novi objekat kompleksa Stanari, u sklopu kojeg će biti izgrađena i istoimena termoelektrana kapaciteta 410 megavata, koja predstavlja jednu od najvećih investicija u BiH. Po planiranom kapacitetu termoelektrana će godišnje proizvoditi više od tri miliona gigavat-časova struje, što predstavlja četvrtinu ukupnog energetskog bilansa BiH.

 

"Termoelektrana je, naravno, mnogo veći i komplikovaniji zahvat za koji će nam trebati onoliko godina koliko je meseci trebalo za gradnju upravne zgrade. Drago mi je da su do sada planirane aktivnosti ostvarene i verujem da će svi ostali rokovi i planovi teći kao i do sada", izjavio je Vuk Hamović, predsjednik "EFT Groupa".

Gradnja platoa za buduću termoelektranu je u toku, a završetak svih radova u EFT-u očekuju 2012. godine.

"Sredinom naredne godine očekujemo završetak platoa i početak gradnje termoelektrane, a do tada bi trebalo da dobijemo i građevinsku dozvolu", kaže Hamović.

 

Od kada je u maju 2005. godine preuzeo upravljanje Rudnikom lignita Stanari, EFT je u njegov razvoj uložio više od 70 miliona KM. Osim radova na izgradnji upravne zgrade tokom ove godine u rudniku su stvorene rezerve uglja.

 

"Rezerve sada dostižu oko 1,5 miliona tona otkrivenog uglja. Plasman uglja se odvija po predviđenoj dinamici, a ove godine čak nešto iznad plana. Nadamo se da ćemo do kraja godine dostići plan od 600.000 tona proizvedenog uglja", rekao je Stevan Lončar, direktor Rudnika i termoelektrane Stanari, i dodao da je obnovljena i mehanizacija i oprema.

 

U "EFT Groupu" kažu da ukupna vrijednost izgradnje rudarsko-energetskog kompleksa Stanari prelazi 650 miliona eura.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.