Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Strategija razvoja ruralnog područja

Sa namjerom da se unaprijedi život na selu i stvore kvalitetniji uslovi za razvoj privrednih aktivnosti opština Teslić je inicirala izradu strategije razvoja ruralnog područja.
  Poznato je da u teritorijalnoj strukturi opštine dominira ruralno podruje sa više od tri četvrtine ukupnog prostora. Dominacija je evidentna i u strukturi stanovništva gdje taj procenat sa 60% ide u prilog sela. Vodeći se takvim pokazateljima nedavno je formirana Komisija za izradu strateškog dokumenta koji bi trebalo da obuhvati plan razvoja seoskih sredina za period od 2012. do 2017. godine. 


Zamjenik načelnika opštine Miodrag Lukić, koji je istovremeno na čelu komisije, navodi da dokument treba da bude vodilja razvoja sela jer je to šansa za zapošljavanje i nova radna mjesta.
Period sa razvijenom industrijom i jakim sistemima je nažalost iza nas. Uz postojeće kapacitete treba da koristimo ruralne resurse i kreiramo ambijent koji će zadržavati i vraćati ljude na selo jer je to šansa za razvoj – rekao je Lukić i dodao, da je strategija razvoja ruralnog područja jasno definisana okvirnom Strategijom razvoja opštine te da će izrada dokumneta proći kroz niz faza, počev o analize stanja do prijedloga konkretnih mjera.
U izradi dokumenta ćemo se svakako koristiti mišljenjima vodećih ljudi mjesnih zajednica kao i privrednika koji već imaju ili planiraju pokrenuti biznis na selu. Glavni izazov je u malom preduzetništvu, razvoju poljoprivrede, seoskog turizma, domaće radinosti i drugih segmenata prateće ekonomije koji mogu doprinjeti rješavanju problema nezaposlenosti, istakao je Lukić.
Izrada strategije ruralnog razvoja će trajati do polovine tekuće godine poslije čega će se u formi prijedloga dokumenta naći na odborničkim klupama lokalnog parlamenta jer Skupština Opštine, kao zakonodavno tijelo lokalne zajednice, mora dati završnu riječ za njenu primjenu. 

 

(teslic.ba)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.