Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sve manje đaka u područnim školama

Broj đaka u područnim odjeljenjima osnovnih škola u Srpskoj smanjuje se iz godine u godinu.

 

U 127 područnih odjeljenja osnovnih škola, od postojećih 580, broj učenika manji je od deset. U RS postoje 203 centralne osnovne škole.

U Područnom odjeljenju Gornji Ugodnović, Osnovne škole "Petar Kočić" u  Tesliću nastavu pohađaju svega dva učenika. Uslovi u kojima oni uče nisu nimalo ohrabrujući, s obzirom na to da nemaju ni školsku zgradu ni put.

– Školska zgrada u Gornjem Ugodnoviću srušena je prije tri ili četiri godine pod snježnim nanosom, jer je bila montažna i sada se nastava odvija u privatnoj kući. S obzirom na to da se stanovništvo iseljava, nije isplativo graditi školu, jer nema đaka koji bi pohađali nastavu – rekla je pedagog u školi "Petar Kočić".

 

Direktor OŠ "Vuk Karadžić" koja broji osam područnih škola u Gradišci Milorad Lasica istakao je da su uslovi u kojima đaci borave dobri.

– Učenici koji dalje putuju imaju organizovan prevoz – rekao je Lasica.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS donijelo je tri rješenja o prestanku rada područnih odjeljenja.

– Riječ je o Područnom odjeljenju Koprivno OŠ "Braća Jakšić" iz Milića, gdje je utvrđeno da nema djece koja bi pohađala tu školu, niti postoji školski objekat, već je nastava ranije izvođena u objektu MZ Koprivno, zatim Područnom odjeljenju Blaževac OŠ "Vaso Pelagić" i Područnom odjeljenju Rogolji OŠ "Petar Kočić" u Novoj Topoli, gdje su roditelji bili saglasni da djeca putuju u centralnu školu – kazala je portparol Ministarstva Spomenka Miljković i dodala da je prevoz za učenike organizovan.

Istakla je da je Ministarstvo lani uložilo oko četiri miliona maraka u obrazovanje. Za izgradnju, sanaciju i opremanje objekata u osnovnom obrazovanju izdvojeno je 2.400.000 maraka, dok je iz Razvojnog programa RS odobreno oko 44 miliona maraka za izgradnju, obnovu i opremanje obrazovnih ustanova.

– S obzirom na veliki broj škola to nije dovoljno. Škole u kojima nije riješeno pitanje snabdijevanja ispravnom vodom za piće i u kojima nisu sanirani mokri čvorovi, u toku ove godine biće prioritet Ministarstva – kazala je Miljkovićeva.

 

Brojke

 

U četiri područna odjeljenja osnovnih škola u RS nastavu pohađaju samo po dva učenika, u devet škola idu po tri đaka, a po četiri u 18 područnih škola.

– Uzroke ovako malom broju učenika u područnim odjeljenjima treba tražiti u malom broju stanovnika u ovim ruralnim krajevima – istakli su u Ministarstvu.

 

(glassrpske)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.