Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Odbornici u skupštinama opština sebi povećali plate

Uprkos ekonomskoj krizi i činjenici da je 2009. proglašena za godinu štednje, pojedini odbornici u skupštinama opština Srpske novu su godinu započeli povećanjem svojih plata.

Odbornici Skupštine opštine Doboj, na sjednici održanoj 8. januara, donijeli su odluku da mjesečna naknada za obavljanje odborničke dužnosti iznosi 1.500, umjesto dosadašnjih 700 maraka. Istina, nisu svi glasali "za" – uzdržani su bili odbornici Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Odbornici SO Teslić usvojili su budž-et za ovu godinu od 13.120.000 maraka, što je za devet odsto više od ukupnih budž-etskih prihoda u 2008. godini. Najviše sredstava iz budžeta, odnosno gotovo 4.000.000 maraka, biće izdvojeno za plate i troškove zaposlenih u Skupštini opštine, što je za milion više nego lani.

 

 

Istovremeno, u budžetu opštine Teslić za 2009. godinu za puteve je predviđeno pola miliona KM, što je šest puta manje nego prošle godine.

 

– Budžet nema razvojnu komponentu, neće biti povećavanja cijene rada. Zato smatramo da nije primjereno da skupštinski organi imaju veće naknade za rad  – rekao je odbornik SNSD-a u SO Doboj Zoran Lazić. Odluka o povećanju plata je, dodao je, 8. januara ujutru stavljena na dnevni red.

– Nismo imali vremena da napravimo detaljnu analizu o tome kakva je situacija u drugim opštinama, pa nismo mogli da glasamo protiv bez relevantnih informacija, ali smo u svakom slučaju za racionalizaciju, za principe štednje i za primjerenije upravljanje sredstvima građana – objasnio je Lazić.

Ista mjesečna naknada, odnosno 1.500 maraka, dodijeljena je i članovima Nadzornog odbora za kontrolu javne potrošnje i imovine u opštini Doboj, koji je imenovan opštinskim rješenjem, kao i članovima Opštinske izborne komisije.

Odluka je donesena poslije usvajanja budžeta za ovu godinu i upozorenja predsjednika Komisije za budžet Zdravka Petrovića da udar svjetske ekonomske krize neće zaobići ove prostore, a tako ni opštinu Doboj. Budž-et je planiran u iznosu od 37.647.100 maraka i niži je za šesnaest odsto u odnosu na usvojeni rebalans budžeta za minulu godinu.

Kada je riječ o budž-etu opštine Teslić, značajna stavka je otplata ranije stvorenih obaveza, za šta je planirano 2.500.000 maraka, a Centar za socijalni rad će dobiti 1.300.000 maraka. Najviše primjedbi odbornika SO Teslić odnosilo se na smanjenje budžetskih stavki za boračke kategorije, izbjeglice i povratnike, za podsticaje u privredi i poljoprivredi, sportske organizacije, kao i povećanje sredstava za plate i troškove zaposlenih.

Načelnik opštine Teslić Savo Kasapović rekao je da budž-et nije razvojni i investicioni, niti je "spisak želja", nego da odražava realno stanje. Istakao je da je mali iznos sredstava za puteve posljedica stvorenih obaveza u budž-etu opštine iz ranijih godina u iznosu od sedam miliona KM, od čega najveći dio čine neizvršene obaveze za puteve.

 

Lipovac

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac izjavio je da predstavnici vlasti u lokalnim zajednicama trebaju da štede, jer je Vlada RS ovu godinu proglasila godinom štednje.

– Vlada nema mehanizam kojim može narediti načelnicima i odbornicima u opštinama da smanjuju plate. Oni sami određuju plate i to zavisi isključivo od biračkog tijela koje ih je izabralo na ove funkcije – rekao je Lipovac. On nije želio da komentariše da li su odbornici u opštini Doboj pretjerali sa povećanjem plata, istakavši da Ministarstvo može sugerisati da se smanje troškovi opštinske administracije.

 

(glassrpske)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.