Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Borki Predojević među elitom

Najmlađi velemajstor na ovim prostorima, Teslićanin Borki Predojević, od 1. januara ove godine, najbolji je šahista BiH. Na osnovu najnovije FIDE rejting liste Borki ima 2.650 poena i "skinuo" je sa trona dosadašnju perjanicu bh. šaha Predraga Nikolića koji je sakupio 2.623. (Predojević 74, a Nikolić 121).
Dakle, Borki ima 27 poena više, upravo koliko Predrag ima godina više: novi šahovski bh. vladar rođen je 1987, a dosadašnji 1960. godine. 

 

– Prošla godina za mene je bila veoma uspješna. Istina, zahvatila me je mala kriza, što se rezultata tiče, koju sam uspio blagovremeno da prevaziđem i da sa odličnim rezultatima okončam godinu. Tu u prvom redu mislim uspjeh na Olimpijadi u Drezdenu kada sam na drugoj tabli osvojio 8,5 poena iz 11. partija i u toj konkurenciji zauzeo četvrto mjesto. Istu poziciju ostvario sam i na Evropskom kupu, a stepenicu niže na izuzetno jakom superturniru "Bosna 2008". To su mi najbolji prošlogodišnji rezultati – istakao je Predojević.

U ovoj godini očekuju ga, takođe, velika iskušenja.

– Prvi je na redu "Aeroflot" turnir, koji će biti održan u februaru u Moskvi gdje me poslije toga očekuju kvalifikacije za Svjetski šampionat u brzom šahu. Već 5. marta počinje Evropsko pojedinačno prvenstvo u Budvi, a onda slijedi superturnir "Bosna 2009", koji će biti jači nego prethodne godine. To će opet biti, najvjerovatnije, moj najjači turnir u godini. Osim ovih odigraću još nekoliko turnira, ligaških takmičenja i Evropski kup – najavio je Predojević.

I u narednih dvanaest mjeseci Borki očekuje da će popraviti rejting.

– Veoma će biti teško da dostignem granicu od 2.700, ali priželjkujem 2.670 do 2.680 poena, da se učvrstim na tom rejtingu i da napravim još jedan pomak u godini – dodao je Predojević.

Trenutno je kod kuće, uživa u praznicima, ali poslije Božića kreću pripreme za napornu takmičarsku godinu koja je pred njim.

 

Karijera

 

Poslije 13,5 godina ulaska u čudesni svijet drevne igre, Borki je osmišljenim, programiranim i kontinuiranim radom uspio da se popne na sam vrh bh. šaha. Najmlađi velemajstor, reprezentativac BiH, je među najjačim igračima na planeti.

Bio je kadetski šampion svijeta u Kaliteji 2003. i Evrope u Litohoreu 1999. i Kaliteji 2001. godine. Osvojio je dosta jakih međunarodnih turnira, kao na primjer, u Budimpešti, Lilehameru, Bizovcu, Zagrebu, Novom Sadu, Novoj Gorici… Uspješan je reprezentativni igrač, posebno na olimpijadama u Torinu i Drezdenu.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.