Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Zmija iz Teslića medijska atrakcija

Stanovnici Teslića zaokupljeni su poreklom džinovske zmije koju su pored reke Mala Usora slučajno snimila dva mladića.
Rođaci Siniša i Milan Nedić iz prigradskog naselja Đulići, koji su prvi ugledali džinovskog gmizavca, da bi svoju priču potkrepili dokazima su zmiju, snimili mobilnim telefonom.
Ovo je najtraženiji snimak među Teslićanima, koji ne mogu da veruju da na ovom području obitava toliko ogroman gmizavac, viđen jedino na filmovima.
Ova priča vrlo je aktuelna i medijski, a snimak "eksploatišu" brojne televizije u RS.
Na snimku se jasno vidi crna zmija omotana oko drveta, koja, kako su rekli, nije bila agresivna.

Siniša (17) i Milan (15) pokazali su zavidnu hrabrost kada nisu pobegli "brzinom svelosti" sa mesta događaja nego su hteli da se obračunaju sa nepozvanim gostom. Čim su se pribrali od prvobitnog šoka krenuli su u napad.

"Hteli smo da uhvatimo zmiju, pa smo posekli drvo na kojem je bila. Ali `rašlje` koje smo pripremili za hvatanje bile su velike, pa se zmija izmigoljila i pobegla u ogromnu rupu u zemlji", ispričao je Siniša.

Kaže da ne zna o kakvoj je vrsti reč, jer nikada ranije nije video ni sličnu zmiju.

 
Mesto gde su Nedići pronašli zmiju nalazi se odmah pored vode i puno je naplavina. Mnogi se pitaju da li je takva vrsta zemljišta pogodovala da zmija dobije džinovske razmere.

Viši kustos – zoolog u Muzeju Republike Srpske Branislav Gašić rekao je Srni, nakon što je pogledao snimak džinovske zmije, da zbog lošeg kvaliteta nije moguće sa sigurnošću raspoznati vrstu.

Gašić kaže da je vrlo verovatno da je reč o izuzetno krupnom primerku smuka, najverovatnije običnog evropskog (Elaphe longissima Laurenti, 1768) koji može da dostigne dužinu do dva metra.

Ipak, kaže, manje je verovatno, ali ne i nemoguće, da je možda reč o još krupnijem četveroprugom smuku (Elaphe quatuorlineata Lacepede, 1789), koji je mediteransko-submediteranska vrsta.

On je dodao da na snimku nema predmeta poznate veličine, zbog čega nije moguće da se sa sigurnošću proceni i stvarna veličinu primerka koji se vidi, ali da se na osnovu pozicije snimatelja i zmije može proceniti da je njena dužina oko dva do dva metra i 20 centimetara.

"Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da drugih zmija, čija dužina prelazi dva metra, nema, ne samo kod nas, nego ni u celoj Evropi, pa i šire. Zmije koje prelaze četiri metra dužine isključivo su suptropske i tropske vrste, te nije verovatno da bi se mogle prilagoditi i preživeti zimske uslove u našim krajevima, posebno ne pojedinačno uneseni primerci. Takva mogućnost je krajnje neverovatna", istakao je Gašić.

Biolog u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa RS Dejan Radošević rekao je Srni da je iznenađen veličinom zmije i potvrdio da je najverovatnije reč o smuku.

Radošević ističe da je bez stručne determinacije i laboratorijske analize nemoguće dati relevantan podatak o kojoj vrsti i dimenzijama je reč.

Među Teslićanima se, ubrzo nakon što se pojavio snimak, pročulo da je i na gradskoj plaži Radolinka primećena još jedna ogromna zmija, ali to su već nepotvrđene informacije.

Stanovištvo iznosi razne sumnje koje se uglavnom odnose na poreklo "džinovskog gmizavca". Svi se vraćaju na prve posleratne godine kada se govorilo da su sa pripadnicima međunarodnih vojnih snaga stigli i sanduci sa zmijama, nepoznatim za ove prostore. Međutim, mnogi primerci od tih "nezvanih i nepoznatih gostiju" nisu mogli da opstanu, jer im nije odgovarala klima.

Gašić tvrdi da ne može biti reči o nekakvim "mutantima", jer su mutacije veoma sitne promene u genomu.

 
(Srna/MONDO)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.