Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Једна лепа народна прослава у селу Чечави (1932)

Врбаске новине

Тешањ 19 септ. 1932. У селу Чечави јуче је обављена једна лепа и импозантна народна прослава. Чечава има већ пуних 50 година српску основну школу која је кроз своје учионице провела врло велики број ђака и ширила писменост у месту и целој околини. Окупаторске власти често пута су њихову школу затварале и онда је сељак Јован Јотановић, који сад има преко 70 година, прикупљао ђаке и под храстом их учио писању и читању.

Школа је била од слабог материјала и трошна те је ове године подигнута нова школска зграда која је у недељу 18-ог. септембра освећена. Уједно је прослављена и педесетогодишњица постајања школе у Чечави. На овој заиста народној свечаности било је присутно преко 2.000 душа из места и околине, а нарочито је било много гостију из Теслића. Банску управу заступао је г. Ђуро Поткоњак, просветни референт. Запажени су још: срески начелник г. Стојковић, свешт. С. Станковић, бан. већник Јовица Ковачевић, нар. посланик Симо Крстић и велики број учитеља из околине. Кум је био г. Љубо Симић, трговац који је школи даровао 5 000 динара. На прослави је био и Јотановић, сељак који је за време затварања школе сам учио ђаке, и он је био топло поздрављен од стране посетилаца.

Извођење програма било је на опште задовољство а после је приређен ручак и настало је преко целог дана народно весеље.

Чечава је једно од најнапреднијих села у Босни и има највећи број писмених грађана, што је знак да је школа свој задатак потпуно постигла.

Врбаске новине

Са прославе су упућени поздравни телеграми: Његовом Величанству Краљу, Минстру просвете и Бану г. Светиславу Милосављевићу.

Врбаске новине, 19.09.1932. године.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.