Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Đurđev potok – prva kovačnica

Jedan od prvih i važnih zanata kojim su se Čečavci počeli baviti jeste kovački. Prvi kovači za koje se zna bili su samouki. Međutim, nije jasno kako su i na koji način dolazili do neophodnog kovačkog alata. Vjerovatno su postojale trgovačke veze sa tada razvijenijim naseljima u okolini.

Tvrdi se da je prvi poznati kovač u Čečavi bio Jovo Perić, sin Aćima, a otac Dušana i Obrada Perića. U njegovoj kovačnici kovale su se sjekire, verige, klinovi, sadžaci, ožezi, maše i drugi predmeti. Jovo je u svojoj kovačnici pravio baglame i bravu za crkvu. Pričaju da je jedini znao da pravi svrdlove. Dijelovi kovačkog alata i danas postoje u porodicama njegovih potomaka.

Malo ko iz porodice Perića zna da je njihov daleki predak po imenu Đurađ takođe bio kovač. U to vrijeme Perići su naseljavali lokalitet Ambarišta (ispod Drenovače). Đurađ je imao kovačnicu nedaleko od kuće Vlajka Pejičića, na mjestu koje se danas zove Đurđev potok. U blizini se nalazio i izvor koji se zvao Đurđeva voda. Na mjestu gdje je bila kovačnica nalaze se velike naslage kovačkog otpada (lesa). Dejan Pejičić se sjeća da je kao mladić iskopavao iz zemlje les i vozio ga na svoju obližnju njivu i da je tom prilikom pronašao kovačka kliješta, dobro nagrižena zubom vremena, i više kovanih predmeta. Budući da je i sam bio kovač, bili su mu dobro poznati predmeti koje je pronašao. On pamti i priče najstarijih Tomića da je na tom mjestu bila kovačnica Đurđa Perića. 

Perići pamte priču da su prvobitno živjeli na Ambarištu sinovi Aćima (Joakima) Vukelića, Pero i Tomo. Po njima su se Tomini potomci prozvali Tomići, a Perini potomci — Perići. Sa Ambarišta Perići bježe dublje u šumu (od turskih zuluma) i nastanjuju se na Borovitoj Luci (blizu Cvijića). Duboko u šumi nije bilo lako doći do obradive zemlje, pa se porodica vraća na mjesto gdje i danas žive i na nekoliko iskrčenih proplanaka (krčevina) podižu kolibe i ostaju da žive do danas. U Perićima danas žive četiri porodice: Branislava, Nedeljka, Mirka, Živka i Vinke Perić.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.