Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Душанови путовали у Блумберг

Пред публиком у Блумбергу / Фото: А. Мастиловић - чечава.орг

Протеклог викенда, чланови КУД „Душан Станковић”, путовали су у њемачки град Блумберг на фестивал фолклора. Ову прилику су искористили и да посјетите неколико заиста занимљивих локација у Њемалкој и Швајцарској.

Првог дана, фолклораши су посјетили извор Дунава.

Ријека Дунав, једна од најважнијих европских ријека, има свој извор у Њемачкој, тачније у подножју планине Шварцвалд, близу мјеста Донаушинген. Њен настанак резултат је спајања двије мање ријеке, Брег и Бригах.
Ријека Брег прелази дужи пут од ријеке Бригах, што је географски разлог због којег се сматра извором Дунава. Извире у близини града Фуртвангена. Ове двије ријеке се спајају код замка Донаушинген, а управо на том мјесту се налази фонтана Донаукел, која је званични извор Дунава и одакле нам поздраве шаљу наши фолклораши.
Да поменемо и да ова фонтана такође има своје мјесто у локалним легендама и вјеровањима, гдје се каже да испуњава жеље својих посетилаца.

Након посјете извору ријеке Дунав, наша КУД екипа уживала је у прекрасним Рајнским водопадима.
Рајнски водопади су највећи водопади у Европи по количини воде. Налазе се на ријеци Рајни у Швајцарској, близу града Шафхаузен.
Као и фонтана Донаукел, ови водопади су инспирисали разне локалне легенде и приче. Једна од најпознатијих је прича о рибару који је храбро управљао својим чамцем кроз водопаде како би спасио заглављену овцу.

Затим је услиједио наступ пред многобројном публиком, гдје се Извођачки ансамбл представио играма Косова и Метохије.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.