Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Počast patrijarhu Pavlu

 

 

Велики број грађана одаје пошту упокојеном српском патријарху Павлу , чији су посмртни остаци у отвореном одру изложени у Саборној цркви у Београду.

Испред Саборне цркве у Београду, где је изложено тело упокојеног патријарха Павла, грађани од синоћ чекају како би одали последњу пошту поглавару Српске православне цркве.

У знак жалости за упокојеним патријархом, све до сахране, у свим храмовима Српске православне цркве биће служен помен, а црквена звона ће се оглашавати на сваки сат.

Патријарх Павле, по сопственој жељи, биће сахрањен у манастиру Раковица у четвртак, 19. новембра.  Одбор за сахрану, формиран на седници Синода, утврдиће све детаље сахране на седници која почиње у 10 сати.

 

 

Поводом смрти његове светости патријарха српског Павла Влада Србије је прогласила тродневну жалост у Србији, а дани жалости су 16, 17. и 18. новембар.

Државним заставама спуштеним на пола копља, минутом ћутања и прилагођеним медијским програмима поводом тродневне жалости, биће одата пошта преминулом патријарху Павлу.

Председник Србије Борис Тадић рекао је да је упокојење српског патријарха Павла изузетно тежак губитак за српски народ, државу и Српску православну цркву и да је ово тренутак када нам је више него икад потребно јединство.

Последњу почаст патријарху одали су и премијер Мирко Цветковић и чланови Владе Србије.

Одмах по објављивању вести о смрти патријарха, огласила су се звона и на свим манастирима и црквама на Косову и Метохији, где је његова светост, као епископ рашко-призренски службовао деценијама.

И у свим православним храмовима у Босни и Херцеговини огласила су се звона и служени су парастоси. Велики број верника долазио је у храмове како би запалили свеће за покој српског патријарха.

Митрополија црногорско-приморска саопштила је да ће данас бити одржане литургије, и да звона за упокојење патријархове душе одјекују Цетињем и целом Црном Гором.

Његова светост патријарх српски господин Павле умро је јуче у 10.45, у сну, на Војномедицинској академији у Београду, у 96. години.

 

www.rts.rs

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.