Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Univerzijada Beograd 2009

Active Image

Dvadesetpeta, jubilarna letnja Univerzijada će biti održana u Beogradu od 1. do 12. jula 2009. godine. Biće to najveći sportski događaj ove godine u svetu, najveća sportska manifestacija organizovana u Srbiji.

U 15 sportova i 208 disciplina takmičiće se oko 9 hiljada sportista – akademaca iz 140 zemalja. Srbija će dočekati sportiste iz atletike, džudoa, fudbala, košarke, mačevanja, odbojke, plivanja, ritmičke gimnastike, skokova u vodu, sportske gimnastike, stonog tenisa, streličarstva, tenisa, tekvonda i vaterpola.

Ovako veliki i masovni događaj iziskuje obimne pripreme, koje podrazumevaju i izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata. U novobeogradskom Bloku 67 niče pravi mali grad – Univerzitetsko selo – u kojem će biti smešteni sportisti u toku Univerzijade, a takmičenja i treninzi održavaće se na više od 60 lokacija, od kojih svaki mora da ispuni FISU standarde.

 

Koliko je važna priprema kapaciteta, toliko se radi i na ispunjenju misije Univerzijade kao institucije i na širenju svih vrednosti koje su u samoj suštini akademskog sporta. Univerzijada Beograd 2009, u saradnji sa univerzitetima i studentskim organizacijama, treba da ostavi i nematerijalni legat, oličen pre svega u uverenju da akademizam i sport mogu da budu čvrsto povezani. Univerzijada Beograd 2009 biće prilika i da se stvore mnogi novi kontakti i prijateljstva, ne samo među sportistima.
Sa Univerzijade Beograd 2009 u svet će krenuti više od 10 hiljada novih promotera Srbije, ambasadora dobre volje koji će živom rečju i ličnim iskustvom učiniti više od najsmelijih kampanja. Svesni te privilegije, organizatori, ali i svi građani Srbije i Beograda, ulažu maksimalne napore da 25. letnja Univerzijada bude događaj za pamćenje.
Univerzijada je, posle olimpijskih igra, najveće i najmasovnije sportsko takmičenje koje se može organizovati u jednoj zemlji. Organizuje se svake druge godine u nekom od gradova zemalja – članica Međunarodne federacije univerzitetskog sporta ( FISU ). Organizacija Univerzijade se dodeljuje po sličnom principu kao i organizacija olimpijskih igara i predstavlja veliku čast i odgovornost za državu i grad kojima je dodeljena.

Zemlja gostoljubivih ljudi, grad otvorenog srca i dobre atomosfere – upravo tako gosti doživljavaju Srbiju i Beograd! Univerzijada će biti u znaku vrhunskog sporta, ali i brojnih kulturnih dešavanja – koncerata, izložbi, festivala.
Pridružite nam se ovog jula I postanite deo najvećeg sportskog događaja!

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.