Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Krstonoše 2010


 

 

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave Vaznesenje Gospodnje ili Spasovdan, u znak sjećanja na dan kada se Hristos poslednji put javio učenicima.

Tradicionalne čečavske Krstonoše održane su danas, uz učešće oko stotinu mještana. Okupljanje je počelo kod crkve Rođenja Presvete Bogorodice oko pet časova jutros, gdje su svi učesnici dobili majice specijalno pripremljene za ovu manifestaciju, nakon čega je formirana kolona i krenulo se u obilazak Čečave.

 

 

Spasovdanske molitve održane su na četiri groblja: Spasovište, Gaj, Savkovići i Stanojevići, kao i na još nekim mjestima gdje ne postoje kapele ili drugi objekti, a gdje je narod izašao da pozdravi i počasti krstonoše. 

Na Gajskom groblju čitana je molitva ispred spomenika Živojinu Vasiljeviću, prvom čečavskom krstonoši, a zatim i pored spomenika poginulim borcima u centru sela.

Od 10 do 11 časova održana je centralna molitva u crkvi a zatim i poljska molitva, uz učešće sveštenika iz susjednih parohija. Na kraju je uslijedio ručak koji su pripremili vrijedni domaćini.

Srpska Pravoslavna crkvena opština Čečava zahvaljuje se svima koji su svojim prilogom pomogli da se dostojanstveno obilježi ovaj dan.

 

 
Grupne fotografije u velikoj rezoluciji:
 
 
{youtube}mNVsRSglViI{/youtube}

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.