Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Počela obnova crkve

Krajem prošlog mjeseca je počela obnova crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Čečavi, jedne od najvećih i najstarijih pravoslavnih svetinja u regionu. Akciju predvodi sveštenik Dragan sa vjernim čečavskim narodom, koji je svojim prilozima omogućio da se u ovo teško vrijeme krene u ovako veliku i dugoročnu obnovu "duše" čečavske.

 

Active Image

 

Obnova je počela ojačavanjem temelja crkve ispod oltara potkopavanjem i betoniranjem i to je već urađeno . Temelji crkve su poslednji put obnavljani 1963. godine i tada, usled ekonomske krize i nedostatka materijalnih sredstava, nisu u takvoj mjeri obnovljeni da mogu izdržati dug period te ih je zbog toga bilo potrebno iznova ojačati. U toku je ojačavanje i temelja ispod lađe crkve gdje se rade i skoro su završene nove temeljne stope iz kojih će se uraditi stubovi koji će nositi novi lučni betonski svod umjesto sadašnje lamperije.

 

Nakon što se uradi svod, radiće se i nova krovna konstrukcija i prekriće se lađa crkve sa  oko 160 kvadrata bakra. U projektu rekonnstrukcije za ovu godinu još su predviđeni  novi predulazi u Sveti hram, a ako vrijeme posluži poslovi bi se trebali privesti kraju u toku ovoga mjeseca.

 

U narednoj godini radiće se na zvoniku koji će se takođe ojačati i podići u visinu.

 

Nakon toga, a zavisno od finansija i priloga vjernika, planirano je pristupanje unutrašnjem uređenju crkve. Tako bi hram dobio novu malteražu kompletne unutrašnjosti čime bi se zidovi pripremili za freskopisanje koje je planirano za sam kraj.

 

Obnovom je predviđena kompletna unutrašnjost, novi ikonostas, pjevnica i drugi inventar. Pod će se obložiti sa mermerom ili granitom, uraditi podno grijanje.

 

To su radovi koji će se odvijati u budućnosti prema stvarnim sredstvima, a ta sredstva dolaze uglavnom od vjernika.

 

Koliko će dugo trajati obnova teško je reći. Planirano je da se radovi završe u narednih pet do šest godina.

 

U međuvremenu se računa i izgradnja asfaltnog puta do hrama i da se asfaltira dio porte za šta je već urađen projekat.

 

Na kraju je planirana nova ograda oko hrama i postavljanje kapija na ovu postojeću koja je već urađena.

 

"Ako se po jutru dan poznaje onda možemo reći da je početak za sada dobar a kako ce dalje biti to ćemo da vidimo. Skupljao se prilog po selu i ogromna većina naših parohijaan je dala svoj doprinos" kaže sveštenik Dragan, koji se nada da će obnova proći u najboljem redu i da će hram zasjati u najljepšem svjetlu!

 

 Pročitajte još:

 

Obnovimo crkvu – uzdignimo dušu

I vi, draga braćo i sestre, možete pomoći obnovu hrama darujući priloge na blagajni Crkve. Uskoro se nadamo otvaranju žiro računa na koji će se moći plaćati iz inostranstva, tako da svi oni koji žele doprinijeti a nisu ovdje , mogu to učiniti na adekvatan način.

 

Obnovu hrama rođenja Presvete Bogorodice možete pomoći uplatom na žiro rčun:
5510250001106205
ili 29015339000
Valuta BAM Unicredit Bank Banja Luka

 

 

 

————–

 

Co Čečave

Izvor: Sveštenik Dragan

Redakcija  Portala

Fotografije: Dragan Prodić

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.