Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Свети Сава у Храму Рођења Пресвете Богородице

Данас је у храму пресвете Богородице у Чечави служена литургија поводом Светог Саве – српског принца, монаха, игумана манастира Студенице, књижевника, дипломате и првог архиепископа аутокефалне Српске православне цркве. Свети Сава у Чечави се прославља од 1879. године као школска слава и вјерски празник.

Овом приликом традиционално богослужење одржао је протојереј Славко Пантелић. Кум на данашњи велики празник били су Славен Јотановић и Крстан Гачић, наша браћа која живе и раде у братској Русији. Данас је са нама био присутан Славен Јотановић, док је Крстан Гачић оправдано одсутан. Изабран је кум и за следећу годину, а ту велику част имаће наш Миливоје Томић. Након молитве данашњи кумови су припремили ручак за све присутне парохијане, а нешто прије тога наши малишани су имали прилику да изрецитују пјесмице, а као награду за труд и залагање добили су пакетиће. И ове године пакетиће је обезбиједио наш парохијан Ђуро Продановић који живи и ради у Швицарској.

Морамо напоменути, данас је био прави зимски дан, температура око нуле, а цијели дан је пропадавао снијег, давајући овом дану накит и подсјећање на стара добра времена. Тако су се неки наши старији парохијани присјетили Св. Саве:

Некада се овдје окупљао већи број мјештана, а када су зиме биле опаке и не милосрдне, при чему се знало прелазити пјешке по 5 километара газећи дубоки снијег и пробијајући се кроз пртину, али било је лијепо и није нам ништа било тешко“

– присјећају се мјештани

Фотографије можете погледати у наставку:
Фото: Синиша Лазић

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.