Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Intervju – predsjednik skupštine opštine Teslić Slavko Škebić

Koliko partija čini skupštinsku većinu i kako je većina funkcionisala u proteklih devet mjeseci od kada je konstituisana Skupština?
ŠKREBIĆ: Skupština Teslića je malo kasno konstituisana iz razloga što je rezultat izbora bio takav da je u saziv Skupštine ušlo osam političkih partija, tako da nije bilo jednostavno okupiti većinu. Ono što smo nastojali prije izbora je okupiti većinu oko SNSD-a, koji ima republičku vlast, da opština Teslić napokon dobije vlast koja će imati dobru saradnju s Vladom RS i tako imati i finansijsku korist kroz razne projekte. U tome smo na kraju i uspjeli, s tim da su u skupštinsku većinu ušle još neke partije koje prije izbora nisu bile uz blok partija okupljenih oko SNDS-a.

 
 
Koliko odbornika sada čini skupštinsku većinu i iz kojih su partija?
ŠKREBIĆ: Skupštinsku većinu od ukupno 31 trenutno čini 19 odbornika i to šest iz SNSD-a, po tri iz SRS – Vojislav Šešelj, Stranke za BiH i NDS (kojoj pripadam i ja), te po dva iz PDP-a, SDP BiH, a u opoziciji je osam odbornika SDS-a i četiri odbornika Socijalističke partije.
Ova skupštinka većina će svoje ozbiljno testiranje imati 30. septembra, za kada je zakazana naredna sjednica Skupštine, a na kolegijumu je već utvrđen dnevni red.
 
Zbog čega smatrate da će naredna sjednica Skupštine možda čak dovesti u pitanje funkcionisanje samog parlamenta?
ŠKREBIĆ: Splet okolnosti je doveo do toga da na narednoj sjednici Skupštine imamo na dnevnom redu niz kadrovskih rješenja i nacrte važnih odluka. Treba da imenujemo direktora Doma zdravlja "Sveti Sava" i Upravni odbor te ustanove, načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, popuniti Opštinsku izbornu komisiju jednim članom kojem je istekao mandat, treba da donesemo program utroška kreditnih sredstava, novi rebalans budžeta, program lokalne putne mreže…
Sve su to pitanja na koja političke partije različito gledaju i imaju svoje apetite, jer učešće u vlasti je cilj svih partija koje čine poziciju i zato smatram da će naredna sjednica Skupštine biti teška i krajnje neizvjesna.
 
Da li je proteklih mjeseci bilo problema u funkcionisanju skupštinske većine?
ŠKREBIĆ: Nije bilo nikakvih problema. Sve odluke koje je izvršna vlast predlagala donesene su i ni u jednom trenutku nije bilo blokade. U proteklom periodu i opozicija    je    na ključnim pitanjima bila konstruk-tivna, pa su neke bitne odluke donesene jednoglasno.
Konkretno mogu reći da je konsenzusom donesena Odluka o izradi strategije razvoja opštine Teslić, jednog dokumenta koji nam je mnogo nedostajao, jer nam je blokirao pristup svim fondovima. Zatim, vanredna sjednica SO u vezi sa zemljištem u "Borju" i još neke odluke, a za neka kadrovska rješenja uglavnom glasa pozicija, što je i logično.
 
 Koje odluke smatrate bitnim koje je SO dinijela u proteklom periodu?
ŠKREBIĆ: Za mene je najvažnija odluka o kojoj sam prethodno govorio, koju sam imao namjeru da donesemo prije tri godine kada sam bio predsjednik SO, ali zbog loših odnosa u Skupštini nismo imali snage za tako nešto. Pored strategije razvoja opštine, bitno je da smo budžet usvojili na vrijeme, usvojili smo već jedan rebalans budžeta zbog smanjenog priliva sredstava, to je bitna odluka, jer omogućava funkcionisanje izvršne vlasti, formirali smo Turističku organizaciju. Zbog niza okolnosti nismo donijeli programe u vezi s putnom mrežom, uređenjem gradskog građevinskog zemljišta, vodosnabdijevanja. Sve će to ići na narednoj sjednici.
 
Na koja pitanja na narednoj sjednici Skupštine stranke iz pozicije različito gledaju?
ŠKREBIĆ: Dosta vremena nam je oduzelo konstituisanje same vlasti i formiranje opštinske administracije, jer su apetiti veliki, a prostora malo. S obzirom na to da šest partija čini većinu, teško je zadovoljiti sve. Uglavnom se različito gleda na kadrovska pitanja. Smatram da će se sve to iskristalisati do kraja godine, a naredna sjednica Skupštine će mnogo toga iskristalisati i biće interesantno koja će partija šta dobiti, jer sve su stranke iz većine predložile kandidate za neka od kadrovskih rješenja.
Neće biti iznenađenje ako se za mog mandata skupštinska većina promijeni, jer bili ste svjedoci da se ona u proteklom mandatu mijenjala četiri puta. Radimo u otežanim uslovima, bilo je mnogo predizbornih obećanja, negdje realnih, ali i dosta nerealnih.
 
Ukoliko neki od programa budu usvojeni   na   narednoj   sjednici Skupštine, šta je realno očekivati u ovoj godini da se iz tih programa realizuje?
ŠKREBIĆ: Ja ću tu reći   isključivo   svoje mišljenje, da građani znaju da se ne mogu očekivati neke  veće  investicije. Prošlo je mnogo vremena, ulazimo u jesen i na pomolu je zima, staje građevinska sezona. Treba sprovesti tendere za krupne investicije i, realno, da sutra imamo sve spremno, malo toga možemo stići u ovoj godini, ali putevi su uvijek aktuelni. Nešto od manjih iznosa može se realizovati bez veće procedure na osnovu konkurentskih ponuda. Moći će biti realizovan jedan jedan dio programa na već započetim projektima gdje su građani već obezbijedili polovinu sredstava. Krenuće ovih dana i asfaltiranje tri kilometra puta u Vitkovcima , što finansira Direkcija za puteve RS. Imamo čvrsta obećanja Vlade za 2,5 miliona maraka za vodosnabdijevanje  i to će vjerovatno biti brzo operativno , jer tender je pri kraju. To je ono što se može očekivati do kraja godine. Mogli smo raditi brže, ali deficit od 6 miliona maraka koji smo zatekli na budžetu od 10 miliona blokirao nas je i usporio sve planove. Pored toga, ekonomska kriza i veliki broj zaposlenih u opštini razlog su teškoća i tromosti koju imamo u svom radu.. Važno je reći da je opština Teslić uvela trezorsko poslovanje i više nikada načelnik neće moći ostaviti deficit.
 
Sve ove okolnosti uticale su na Program rada Skupštine. U kojoj mjeri će on na kraju godine biti ostvaren?
ŠKREBIĆ: Mi smo donijeli Program rada na prvoj sjednici ove godine i zbog brojnih tačaka dnevnog reda koje nisu bile predviđene programom mi vremenski kasnimo, ali kasnimo periodično. Nismo donijeli programe u potrebno vrijeme. Jer sada usvajamo programe za vodovode i puteve, to je trebalo uraditi u prvoj polovini go-dine, ali zbog finansijske situacije nismo to uradili. Što se tiče skupštinskih tačaka dnevnog reda, Program rada će biti realizovan potpuno, ali brojne stvari nisu prilagođene vremenu, tako da ćemo brojne programe imati spremne tek krajem ove ili početkom iduće godine. Već smo vratili 2,5 miliona starih dugovanja i u proceduri je kredit od tri miliona maraka, te novac od Vlade za pokrivanje deficita i blizu 200.000 KM od poreza od prodaje "Borja". Tako će realizacija brojnih projekata iz Programa Skupštine krenuti sa mrtve tačke.
 
Koje bitne odluke Skupština opštine Teslić treba da donese do kraja ove godine?
ŠKREBIĆ: Do kraja ove godine važno je da usvojimo programe o kojima sam vam prethodno govorio. Treba da usvojimo još jedan rebalans budžeta, ovog puta većeg iznosa, jer u budžet treba uvrstiti kreditna sredstva i sva koja sam vam prethodno rekao, a desio se i veći priliv novca u budžet u avgustu.
Zatim, moramo do kraja godine sprovesti svu proceduru u vezi sa donošenjem budžeta za iduću godinu, kako bismo ovu najvažniju odluku za funkionisanje lokalne vlasti usvojili na vrijeme.
 
Kakav je odnos na relaciji Skupština – načelnik?
ŠKREBIĆ: Odnos zakonodavne i izvršne vlasti u Tesliću je odličan. Za razliku od prethodnog perioda, kada smo četiri godine imali samovolju načelnika, nismo mogli dobiti nikakvu informaciju od opštinske ad-ministrativne službe i promjena četiri skupštinske većine vam govori sve. Sada je saradnja korektna, sve što traži bilo koji odbornik ili partija uistinu može dobiti pravu informaciju. Načelnik ima jedan fin odnos prema svim odbornicima i zato sada imamo dobar parlamentarni rad.

Nismo odustali ni od jednog projekta.
Šta poručujete građanima sa pozicije predsjednika SO Teslić?
ŠKREBIĆ: Poručujem im da se strpe. Ono čime nisam zadovoljan je činjenica da sporo radimo i zato smo odgovorni svi – ja, načelnik i skupštinska većina. Mogli smo uraditi više i pored okolnosti koje su nas pratile.
Treba nam dosta vremena da konsolidujemo budžet, ali i pored toga radiće se brojni projekti iz sredstava o kojima sam vam govorio. Naredna godina je i izborna, pa će se i po tom osnovu nešto raditi od projekata, jer se tada svi probude. Ima prostora da se radi i mi to u narednom periodu moramo ubrzati. Tvrdim građanima da nismo odustali ni od jednog projekta i da ćemo učiniti sve da se poslovi ubrzaju. Moramo brže raditi, to građani od nas očekuju.

 
(teslic.ba)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.