Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Pronašao tartufe u Gornjoj Mravici

Hodajući šumskim prostranstvima prnjavorske opštine, veliki ljubitelj prirode Vladimir Deket nije mogao ni da pretpostavi da će u Gornjoj Mravici pronaći neobičnu vrstu gljive, za koju se vjerovalo da uopšte ne uspijeva na ovim prostorima.

Pronašao je nekoliko tartufa, koje je ponio kući sa drugim vrstama gljiva koje je tog dana ubrao.

– Odmalena sam sa ocem brao gljive, pa sam upoznao razne vrste. Znam da treba biti maksimalno oprezan. Do sada mi se nije dogodilo da pogriješim. Mom iznenađenju nije bilo kraja kada sam pronašao i ove primjerke, koje nikada ranije nisam vidio, osim u literaturi – priča Deket.

 

 

Ovaj gljivar se odmah raspitao kod, takođe, dobrih poznavalaca gljiva, ali nije mogao da dobije pouzdanu potvrdu, jer ni ostali nisu imali takvo otkriće.

– Prelistao sam mnogo literature o gljivarstvu i na fotografijama vidio sličnost između već poznatih vrsta i ove koju sam pronašao. Identične su, a ove koje sam pronašao pripadaju takozvanoj bijeloj vrsti tartufa – rekao je Deket.

On je istakao da će pronađene primjerke, ipak poslati na analizu u banjalučki Zavod "Dr Vaso Butozan" ili neku drugu naučnu instituciju, kako bi dobio i zvaničnu potvrdu svog otkrića.

Poslije obilnih junskih padavina, koje nisu zaobišle ni prnjavorsku opštinu, gljive su izuzetno dobro "rodile", pa su obronci planina Ljubić, Čavka, Motajica, kao i drugi lokaliteti pod pravom najezdom berača. Poslije pojave tartufa u Gornjoj Mravici "invazija" će se nastaviti. Poznato je da kilogram suvih tartufa košta i do četiri hiljade evra.

Ova činjenica mogla bi da predstavlja istinsku atrakciju, pa bi i nadležne institucije, prije svih Opštinska turistička organizacija mogla da se posveti tom fenomenu.
Lokacije

Tartufi kotiraju kao izuzetno rijetka i na tržištu skupa vrsta, a do sada su otkriveni tek na nekoliko lokacija na prostoru bivše Jugoslavije. Najprisutniji su u Istri, gdje postoje posebne vrste pasa tragača, koji ih otkrivaju pod zemljom.

B.R. – Glas Srpske

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.