Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

„NOVA BORJA“ počela sa radom

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Milorad Dodik prisustvovao je svečanom puštanju u rad  pogona firme „Nova Borja“, u koje je Vlada RS uložila blizu deset miliona maraka i gdje su trenutno aktivirane : pilana, furnirnica, kao i linija gotovih proizvoda.

U obraćanju za medije,  premijer Milorad Dodik je istakao da je Vlada RS u stečajnom postupku kupila DI „Borja“ za 7,8 miliona maraka sa namjerom da revitalizuje pogone, nanovo uposli određen broj ljudi i da se pripremi za razgovore sa strateškim partnerom, dodavši, da Vlada RS nije dozvolila, da ovaj ogroman kompleks, koji je važan ne samo za Teslić, nego i za Republiku Srpsku bude devastiran i ugašen.

Nastavivši, da se politikom Vlade u „Novo Borja“  uložilo dodatnih 2,000,000KM od čega 350,000KM za revitalizaciju linije za proizvodnju furnira, što je rezultiralo da danas ovdje imamo privredne aktivnosti i da je već od danas zaposleno 57 radnika, te da će se u skorije vrijeme krenuti, ne samo u proizvodnju furnira, već i u neku vrstu finalizacije koja je bila izložena na sajmu u Banjaluci. Dodik je naglasio da su za furnir iz ovog pogona zainteresovani Italijani, a da je za namještaj (stolovi i stolice) sklopljen značajan broj ugovora na sajmu u Banjaluci, što govori u prilog tome da je odluka Vlade, lokalne vlasti, a i radnika bila ispravna. 

 

Načelnik opštine Savo Kasapović je ukazao na značaj aktiviranja „Novog Borja“ za privredu opštine Teslić, takođe, dodavši, da su tehnički uslovi za proizvodnju stvoreni i da se treba još dosta toga uraditi sa aspekta pronalaženja tržišta, kao i nabavke i obezbjeđenja kvalitetne i odgovarajuće količine sirovine. Načelnik Kasapović je naglasio da je u ranijem periodu proizvod (furnir) bio više orjentisan ka izvozu i da se praktično oko 70% proizvodnje izvozilo, uz to, izrazivši uvjerenje da se na ovim mašinama može izraditi kvalitetan proizvod i da će se samim tim, moći obezbijediti tržište.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.