Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Stalna opasnost po stanovništvo

Na području teslićke opštine na liniji fronta dugoj 53 kilometra ostala su brojna ubojita minsko-eksplozivna sredstva, koja predstavljaju konstantnu opasnost po stanovništvo.

Iako su sprovedeni brojni projekti, u teslićkoj opštini deminirano je nešto više od 600.000 kvadratnih metara, što je manje od 15 odsto od ukupno minirane površine. Taj posao, koji uglavnom sprovodi BH MAC, donio je značajne rezultate, ali je to još uvijek daleko od konačnog uklanjanja opasnog ratnog nasljeđa.

Šef službe teslićke Civilne zaštite Vlado Janković rekao je da su alarmantni podaci u ovoj oblasti, kako na nivou opštine Teslić i Republike Srpske tako i na području BiH.

 

– Na području teslićke opštine 2004. godine poginula su dva deminera u rejonu Putešića. U posljednje vrijeme najviše ljudi strada u šumama, dok sijeku drva. Najčešće se nesreće događaju na bivšim linijama fronta i međuentitetskim linijama razgraničenja. U BiH ima oko 20 visokorizičnih lokacija mina, od kojih su Vitkovci – Teslić jedna od najrizičnijih – istakao je Janković.

Prema njegovim riječima, opština Teslić za 2008. godinu kandidovala je oko 40 projekata za deminiranje, od kojih je mali broj ostvaren, a u toku 2009. nastavljeno je deminiranje samo na Vučjoj Planini. Teško je obezbijediti donatora za ovaj posao, a problem su i male zarade.

Vlado Janković ističe da je ugovorom, koji je nedavno načelnik teslićke opštine Savo Kasapović potpisao sa MAC-om, predviđeno je da se do kraja 2012. godine očisti od mina cjelokupno preostalo područje teslićke opštine.

 

Podaci

 

– Posljednje procjene pokazuju da je pod minama u BiH trenutno oko dvije hiljade kvadratnih kilometra ili četiri odsto ukupne teritorije. Od te površine oko 4,7 miliona kvadratnih metara čini područje teslićke opštine. Od početka rata do kraja 2007. godine od ubojitih sredstava i mina u BiH je stradalo više od pet hiljada osoba. U toku 1997. godine stradalo je 150 djece, a godinu kasnije njih još 56 – naglasio je Vlado Janković.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.