Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ознака: Шта знамо о

Шта знамо о… Локалитет Црквине

У Чечави, недалеко од садашњег храма и на граници засеока Локве и Речани, налази се локалитет Црквине. По народном предању овдје је некада стајала црква. Иако писани историјски подаци о томе не постоје и археолошка истраживања никад нису обављена, одређени налази предмета указују на то да су на том локалитету у прошлости вршени одређени вјерски обреди. Шта је сачувано од предања и који материјални докази постоје, као и о којим остацима би могло бити ријечи, представљамо у идућим редовима.

Опширније

Шта знамо о напредном систему видео надзора који је уведен у Теслићу и другим градовима РС

Општина Теслић је крајем фебруара објавила да је званично пуштен у рад напредни систем видео надзора на подручју града. O каквом систему се ради и да ли ће служити у циљу заштите дјечијих игралишта, канти за смеће и хватати нерегистрована возила, или он представља много више од тога, па и опасност по становништво, доносимо у овој ауторској анализи.

Опширније

Шта знамо о историји школства у Чечави

Шта знамо о предањима везаним за учење под храстом, када је основана прва школа и да ли је њен оснивач и први учитељ Јеврем Станковић? Шта ако оно што смо до сада учили није потпуно тачно и како се одредити према историји коју обликују нова сазнања? Све то су питања која треба да постављамо и на које заједно мора да нађемо одговоре.

Опширније

Звоник након бомбардовања

Шта знамо о… Бомбардовање цркве 1943. године

Догађај из 1943. године, када је у вихору рата страдала црква у Чечави, дубоко је урезан у народним предањима и писаној ријечи из периода борбе против фашизма и историје цркве у Чечави. Међутим, тај догађај до данас није детаљно докуметован нити наратив о њему уједначен. Шта је до сада речено а шта заборављено, пропуштено или избјегнуто да се каже? Шта је истина или најближе истини везано за тај догађај, покушао сам да сазнам истражујући мноштво извора из тог периода.

Опширније