Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Kapetanova glavica

Sa lijeve strane Ukrine, u Savkovićima, uz sami put Čečava — Tedin Han, postoji neobično uzvišenje zvano Kapetanova glavica. Smješteno u sredini ravnice, po svom malom i pravilnom obliku, zaista podsjeća na glavicu. Uzvišenje je obraslo šumom srednje starosti. Svuda okolo su plodne njive. Na njemu nema tragova fortifikacijske gradnje.

Za neobično uzvišenje vezuje se priča o turskom kapetanu koji je na tom mjestu zakopao zlatnu natru i zlatnu djevojku. Nije jasno o kakvoj zlatnoj djevojci je riječ, a prema predanju na tom mjestu se noću na Blagovijsti vidi svjetlo. Mještani pričaju da su znatiželjni na nekoliko mjesta bezuspješno pokušavali pronaći zakopano blago. Prema drugoj verziji priče, turski kapetan nije mogao da nosi blago, pa ga je zakopao na tom brežuljku i posadio šumu.

Oni koji nisu vjerovali pričama o zakopanom blagu primijetili su da se preko puta ovog uzvišenja, odmah sa druge strane rijeke, nalazi uzvišenje iste visine i oblika, koje se vezuje za Rastuško brdo, pa zaključuju da je rijeka svojim tokom razdvojila brdo, ostavivši na lijevoj strani neobično uzvišenje.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.