Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Хвала на протеклој и сретна вам нова година

У години на измаку Информативни портал Чечаве се сусрео са неким од највећих изазова у својих петнаест година постојања. Како смо их превазишли и како смо испратили годину на измаку, покушаћу да сумирам кроз мали времеплов.

У јануару смо већ традиционално кроз неколико текстова и видео репортажа испратили Божићне празнике и зимску идилу Чечаве под снјежним покривачем. Са почетком године почела је са радом аутоперионица али и по први пут најављена градња новог производног погона у Чечави. Љубитеље животиња и мјештане Савковића изненадило је и огорчило убијење пса пекинезера породице Лазић од стране непознатих лица.

Бадње јутро / Фото: Синиша Лазић

У фебруару су за четири дана рођене четири бебе. Два дјечака и двије дјевојчице. Бејби бум започео је у Италији на Св.Трифуна рођењем дјевојчице Марије у породици Продић. Сутрадан у исто вријеме, у добојском породилишту Св.Апостол Лука, рођен је дјечак Новак Лазић и дјевојчица Симона Станојевић. Два дана касније, такође у добојском породилишту, рођен је дјечак Кристијан Станојевић. Фудбалски клуб Укрина у фебруару је започео акцију продаје мајица са клубским обиљежјима као увертир у сезону која ће им донијети историјски успјех.

Укрина је у марту представила нова појачања, овјерила Руданку са пет погодака на домаћем терену и наставила доносити бодове у Чечаву. У Дому здравља у Теслићу најављена је вакцинација против вируса Корона становника општине Теслић – вијест која је прошла готово незапажено и пандемија коју нисмо довољно испратили. Са друге стране, одјекнуо је текст о порталу и његовој будућности који је обзнанио одлуку Драгана Продића да се послије готово петнаест година повлачи са портала, унијевши тако сумњу у опстанак истог. 

Прољеће стигло / Фото: Драган Продић

Априлско буђење природе потакнуло је мноштво активности у Чечави али и на порталу. Растушани увјерени да се најбоља ракија пече у прољеће кад процвјета јабука, заложили су весели строј. Прољетне акције уређења приватних дворишта прелиле су се на уређење јавних површина и излетишта, па је тако у великој акцији покупљено смеће поред дионице магистралног пута који пролази кроз село, уређено излетиште у Ступи и Еко оаза у Укриници. Миличевић је за портал говорио о радовима на водоводу а Петковићи о повратку из града и одлуци да гаје козе и праве сиреве. Ми на порталу смо представили нови лого и започели уређење комплет архиве портала.

Купљење смећа поред магистралног пута / Фото: Синиша Лазић

У мају је Укрина наставила низати успјехе, организована је још покоја акција уређења јавних површина и даривања беба а кроз медије смо провукли и наше поносе – ПД Визант и КУД Душан Станковић.

Маглић 2386м.н.в. – највиши врх у БиХ / Фото: ПД Визант

У јуну смо писали о могућој обнови зграде старе школе, што се у овој години није остварило. Активирала се и Мјесна заједница интервенишући на замјени дотрајалих дрвених мостова у Планама и учествујући у информисању у актуелној афери крађе шуме, коју са невјерицом и слабим надама пратимо на порталу. У јуну је покренута акција За Тамаримо љепше дјетињство, у коју се портал од почетка укључио. Испратили смо наше матуранте основце а вијест године о историјском успјеху Укрине која се пласирала у Другу лигу је такође из јуна мјесеца!

Шампиони / Фото: Драган Продић

У јулу је Чечава поклонила концерт Теслићу а Душанови су том приликом најавили поход на Црну Гору. Омладина је наставила са друштвеним активностима, уређен је споменик жртвама фашизма у Другом свјетском рату а пријатељи су за изгубљеног друга Душка Смиљанића-Мохера организовали меморијалну утакмицу. Радови на базенима Дујић су се приводили крају и очекивало се њихово пуштање до средине августа.

Душанови у Црној Гори / Фото: Ана Мастиловић

Базени нису отворени а август је био све само не миран празнични мјесец. Прво је одјекнуо неспретан иступ дијела управе Укрине у вези додјеле општинских средстава након чега је хитно заказан и одржан састанак код Начелника. Затим је објављен текст Митови и заблуде чечавске историје: Бомбардовање цркве 1943. године, који је уздрмао духове прошлости. Иако први у низу од многих који су у плану, показао је колико је та тема осјетљива и актуелна у Чечави. 17. августа у манастиру Тавна преминула је монахиња Ана родом из Чечаве која је у светињу Немањића дошла прије 60 година. Укрина је забиљежила своје прве поразе у новој лиги.

Уређен споменички комплекс / Фото: Бојана Милетић

У септембру смо објавили прве текстове из серијала Село Рстуша – цртице из прошлости. Испратили смо Малу Госпојину, један од највећих Црквених празника којим се слави долазак на свијет Пресвете Богородице. То је уједно и слава нашег храма у Чечави, у коме је тим поводом организовано молитвено саборовање. Овај мјесец се десила и једна трагедија, када је један мјештанин Продановића изгорио палећи коров на имању. Учестале поразе Укрине ублажили су омладинци кадетског састава пружајући сјајне партије на терену, забивши на гостовању у Појезни чак осам голова.

Растуша / Фото: Слободан Милетић

Дјевојчица која у мушкој конкуренцији тресе мреже била је тема у октобру. У школи је традиционално одржан јесењи крос. Ово је једна од ријетких информација које стижу из ове установе о којој би требали више да пишемо. У октобру је одржан и сајам домаћих производа, манифестација која је потребна Чечави и коју треба развијати.

Омладинци пред утакмицу / Фото: Н. Савковић

У новембру су одржани избори за Савјет мјесне заједнице гдје је по први пут у Чечави побиједила Листа грађана, листа која је била иницијатор већине горе поменутих акција. Изборе је испратила талентована новинарка Наташа Томић, нови члан чечавског портала од кога много очекујемо. У сусрет изборима објавили смо и ауторску колумну Како не водити предизборну кампању и мјесну заједницу, која је изазвала одређене полемике. У новембру смо објавили и последњи текст из серијала о Растуши. Растушани су за то вријеме кључ Растушке пећине тражили у Бања Луци и организовали једну промотивну планинарску акцију. Радост свима донио је медо који је свратио у Крушевицу.

Растушани у Влади РС / Фото: МЗ Растуша

5. децембра Свету архијерејску литургију у Чечави служио је Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански господин Фотије. Ово је била прва канонска посјета епископа Фотија парохији чечавској и њеном парохијском храму. Догађај је обиљежен уз заједничку трпезу, додјелу одликовања и даривање поклона. Овај догађај бих предложио за најљепши догађај године да Епископ том приликом није одржао говор у коме се дотакао и неколико тема о којима има контроверзне ставове. Поред овог догађаја, у децембру смо још испратили Ракијаду одржану на Еко оази и покренули нашу прву наградну игру на фејсбуку.

Манифестација на Еко оази / Фото: Неђо Сувајац

Ми на порталу настављамо да сређујемо архиву која броји око 7000 фотографија и видео снимака и 1500 текстова. До сада смо средили комплет дио историје и етнографије и поједине дијелове других секција. Убацили смо опцију за бирање два писма – латиницу и ћирилицу и на друге начине унаприједили функционалност портала. У протеклој години смо остварили 30 000 индивидуалних посјетилаца који су порталу приступили 60 000 пута и притом отворили близу 100 000 страница. 80% посјетилаца на портал долази посредством друштвених мрежа, али смо нарочито поносни на преосталих 20% који порталу приступају директно.

Што се тиче фејсбука, у протеклој години смо удуплали број пратилаца у односу на годину раније и у овом тренутку бројимо њих 3530. Садржај пласиран на овој друштвеној мрежи у протеклој години видјело је 82 000 особа.

На крају ми преостаје оно најважније – да се у своје лично име захвалим читавој екипи и сарадницима на порталу и у име читавог портала захвалим свим посјетиоцима и пратиоцима на повјерењу и дружењу у протеклој години, и свима заједно пожелим много среће у наредној години. Хвала вам.

Слободан Милетић, оснивач и главни уредник

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.