Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Osveštavanje Hrama Hrista Spasitelja

Отварање и освештавање Храма Христа Спаситеља биће обављено 28. маја, на Спасовдан. Бања Лука ће ове године вјерски обред крсне славе Града обавити по први пут у новоизграђеном Храму Христа Спаситеља.

 Освештавање Храма је уприличено 70 година од првог освештавања Храма који је срушен у Другом свјетском рату, а наком освештавања и литургије биће обављен и традиционални обред ломљења славског колача и освештавање славског жита први пут ове године.

 

Процјена је да ће бити минимално 50.000 људи, те присутно око 15 епископа Српске православне цркве. Бању Луку ће у склопу обилљежавања Спасовдана – крсне славе Града, посјетити делегације градова партнера Патре, Сремске Митровице, Новог Београда и Крања.

 

Црква свете Тројице је направљена између два свјетска рата у центру Бање Луке. Изградња храма трајала је од 1925. до 1929. године, а свечано је освећена на Спасовдан 1939. године. Приликом  њемачког бомбардовања, 12. априла 1941, храм је погођен и знатно је оштећен олтарски дио (апсида). У мају исте године усташе су храм прогласиле "руглом града" и наредили Србима, Јеврејима и Ромима да га, циглу по циглу, у потпуности сруше.

 

Послије Другог свјетског рата, за више од пола вијека, многе су грађевине обновљене, али за порушени Саборни храм није била дозвољена обнова, већ је на месту на коме се налазио храм изграђен споменик палим борцима. Почетком деведесетих година бањалучка Црквена општина добила је дозволу за обнову порушеног храма, а споменик палим борцима премјештен је на оближњу локацију, такође у власништву Цркве. Обнова храма започела је 1993. године када су освештани темељи. Овај свечани чин обавио је Његова Светост патријарх српски Г. Павле са архијерејима и свештенством Српске православне цркве. Храм је обновљен под именом храм Христа Спаситеља, јер је у међувремену у Бањa Луци (1963-1969.) изграђен храм који је добио име Свете Тројице, као успомену на онај порушени, а за који су православни Срби мислили да га никада више неће моћи обновити.

Храм је зидан од црвеног и жутог камена травертина, поријеклом из Месопотамије, за чији квалитет (ископа и обраде) гарантује проф. др Билбија, стручњак из београдског Института за испитивање материјала. Зидана је трослојним зидом: камен, армирани бетон, цигла. Куполе су покривене златним прохром лимом, довезеним из Сибира. Спољњи грађевински радови на храму завршени су 26. септембра 2004. године, када је служена и прва св. Литургија. Свету литургију је служило 8 архијереја са свештенством и ђаконима бањалучке епархије, а уз присуство неколико десетина хиљада вјерника.

Садашњи обновљени храм архитектонски је идентичан са претходним и највиши је вјерски објекат у Бањој Луци, са звоником високим 47 метра и куполом од 22,5 метра.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.