Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Slavko Škrebić: Putevi pravljeni mimo zakona

Skupština opštine Teslić dostavila je nadležnim sudskim i policijskim organima izvještaje u kojima se jasno vide zloupotrebe u radu bivšeg načelnika te opštine Rade Pavlovića, izjavio je Slavko Škrebić, aktuelni predsjednik Skupštine opštine Teslić.

On je kazao da se u Izvještaju o izgradnji i održavanju lokalnih i nekategorisanih puteva na području opštine Teslić vide brojne nepravilnosti, navodeći da su planirana sredstva za modernizaciju lokalnih i nekategorisanih puteva i mostova u 2008. godini iznosile 1,9 miliona KM, da je izvedeno radova u vrijednosti od 5,48 miliona KM od čega je plaćeno 2,29 miliona KM.

"Samo po tom programu Pavlović je ostavio dug od 3,18 miliona KM koje će opština morati namiriti", kaže Škrebić.

Prema njegovim riječima, kod izgradnje puteva nije poštovan program koji je usvojila Skupština koja po Zakonu o lokalnoj samoupravi donosi programe o kapitalnim ulaganjima ili većim investicijama.

Škrebić kaže da osim što je strahovito prekoračen budžet, nije poštovan Zakon o javnim nabavkama, nezakonito su sprovođeni tenderi, nezakonito sklapani ugovori, zaključivani aneksi ugovora bez navedene vrijednosti radova, a iznos u aneksima ugovora višestruko je prelazio vrijednosti osnovnog ugovora.

Kao flagrantan primjer kršenja zakona on je naveo slučaj na gradnji puta Čečava – Gornja Čečava za koji je planirano 100.000 KM, a taj posao ugovoren za 92.200 maraka. Međutim, Škrebić navodi da je onda aneksom ugovora umjesto 717 metara put produžen na 4.215 metara bez navođenja vrijednosti radova. Potom je utvrđeno da je vrijednost izvršenih radova 494.203 KM što je pet puta više od ugovorene vrijednosti.

On je podsjetio da prema Zakonu o javnim nabavkama aneks ugovora ne može preći 50 odsto osnovnog ugovora.

Prema njegovim riječima, ovaj slučaj nije bio izuzetak već gotovo pravilo za svaku od dionica i to posebno kod nekategorisanih puteva koji nisu ni bili planirani programom Skupštine opštine.

Škrebić, koji tvrdi da je svaka njegova izjava potkrijepljena pisanim argumentima, kaže da je pored navedenih propusta budžet opštine oštećen i zbog toga što je lako dokazivo da su cijene metra kvadratnog donjeg stropa puta, koji je u najvećem broju slučajeva radila "Niskogradnja" Teslić daleko iznad tržišnih cijena.

"Budžet je oštećen i zbog nepoštovanja skupštinske odluke o izgradnji i modernizaciji nekategorisanih puteva gdje je propisana obaveza građana da učestvuju s najmanje 50 odsto sredstava, pošto to u većini slučajeva nije ispoštovano", kaže Škrebić.

On ističe da je pored nenamjenskog trošenja još veći problem to što su velika sredstva uložena na oko 31 kilometar puta u donje stropove odnosno na pripremu puta do asfalta, koje je tokom zime odnijela voda, što praktično znači da su tu "bačene pare".

Sa druge strane, Rade Pavlović, bivši načelnik opštine Teslić odbacio je sve Škrebićeve optužbe ocjenjujući da se "Slavko Škrebić i njegova braća osvetnički ponašaju prema njemu i političkim neistomišljenicima".

Pavlović tvrdi da je sve radio u skladu sa zakonom i važećim procedurama i da se ne plaši ako treba da to dokaže i pred sudom.

Na optužbe da su pravljeni aneksi ugovora višestruko veći od osnovne ugovorene cijene, Pavlović kaže da to nije tačno već da se "radi o izmišljotinama braće Škrebić".

Na opasku da se radi o zvaničnom izvještaju opštine Teslić, Pavlović je kazao da iza njega stoje Škrebići koji se "sastanu i ucjenjuju ostale".

Na konkretnu tačku izvještaja o kojoj je govorio Škrebić, za put Čečava – Gornja Čečava, Pavlović kaže da je to nemoguće i da za to prvi put čuje.

On je odbacio optužbe da nisu planirani radovi te da su to izmišljotine ističući da su sve odluke donošene na najdemokratskiji način te da s ponosom može otići u svaku mjesnu zajednicu.

 

(nezavisne)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.