Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Postavili temeljni kamen za gradnjo kulturno-pastoralnega centra SPCO

Ljubljana – S postavitvijo temeljnega kamna kulturno-pastoralnega centra je bil simbolično obeležen pričetek gradnje centra, ki bo namenjen vsem Ljubljančanom in širše.

 

 

Gre za pomemben dogodek, ne samo za srbsko skupnost, ampak tudi za Slovenijo, je dejal slavnostni gost, predsednik vlade Janez Janša.

"Svobodni in enakopravni"

Z idejno zasnovo za gradnjo kulturno-pastoralnega centra srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani, je bil premier Janša, kot je dejal, seznanjen podrobneje v začetku leta, ko so pravoslavni verniki praznovali božič in je s parohom Peranom Boškovićem spregovoril tudi o položaju Srbske pravoslavne cerkvene občine Ljubljana (SPCO) v Sloveniji.

 

  
 

"Za medkulturni dialog potrebni tudi projekti"

Kot eno od prioritet predsedovanja si je Slovenija po Janševih besedah zastavila tudi vzpodbujanje medkulturnega dialoga. "Evropska unija je leto 2008 razglasila za leto medkulturnega dialoga v Evropi, tudi za leto medkulturnega dialoga med kulturami Evrope in ostalimi svetovnimi kulturami. S tega vidika je zelo pomembno, da v letu medkulturnega dialoga, dobimo ne samo številna srečanja, konference in sklepe, ampak tudi projekte kot bo ta center ali kot je Evro-sredozemska univerza," je menil premier Janša, ki je prepričan, da bo SPC v Sloveniji v prihodnosti pri tem aktivno sodelovala.  

 

   

"Razhajanja so na srečo za nami"

 

S tovrstnimi skupnimi projekti se po mnenju Janše nadaljuje tudi večstoletna tradicija sodelovanja med slovenskim in srbskim narodom. "Pri tem pa si ne zakrivamo oči pred dejstvom, da je v času razpadanja Jugoslavije prišlo tudi do globokih razhajanj, ki pa so danes na srečo za nami," je ocenil.
 
 

"SPC je lahko ponosna"


Menil je še, da je SPC v Sloveniji lahko ponosna, da s pričetkom gradnje kulturno-pastoralnega centra, ki bo "širil vrednote strpnosti, miru in dialoga, dokazuje tudi zavezanost skupnim evropskim ciljem". Pri tem bo imela vedno konkretno podporo tudi slovenske vlade, je sklenil premier Janša.

Center ima podporo Srbije in Republike Srbske

Prireditve pred pravoslavno cerkvijo sv. Cirila in Metoda sta se med drugimi kot častna gosta udeležila tudi predsednik vlade Republike srbske Milorad Dodik in srbski minister za finance Mirko Cvetković, ki je prišel v imenu srbskega predsednika Borisa Tadića. Za oba je postavitev temeljnega kamna kulturno-pastoralnega centra SPC zelo pomembna, saj projekt gradnje, vreden tri milijone evrov, denarno podpirata tako Republika srbska, kot Srbija. Gosta sta izpostavila predvsem spodbujanje medkulturnega razumevanja in strpnosti, ki lahko "temelji le na poznavanju različnih narodov in njihovih kultur".

 

Na slavnostni prireditvi je metropolit zagrebško-ljubljanski in celotne Italije Jovan Pavlović in posameznikom, ki so najbolj pripomogli k uresničitvi projekta, podelil najvišje priznanje metropolije zagrebško-ljubljanske in celotne Italije – orden Katarine Kantakuzine Branković I. stopnje.

 

Janković prejel plaketo

Prejeli so ga minister za pravosodje in predsednik komisije reševanja odprtih vprašanj Lovro Šturm, direktor Urada RS za verske skupnosti Drago Čepar, koordinator za verska vprašanja Mestne občine Ljubljana Roman Jakič in apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello, ljubljanski župan Zoran Janković pa je prejel plaketo metropolita Jovana.

 

 Kulturno-pastoralni center SPCO v središču Ljubljane, ki so ga načrtovali že od leta 1936, bo imel na razpolago 1769 kvadratnih metrov prostorov, namenjenih pastoralnim dejavnostim, izobraževanju (knjižnica in multimedijski prostor) in kulturnim dogodkom (tradicionalna društvena dejavnost, likovne razstave, umetniška gostovanja).

 

 Kulturni program dogodka je bil sicer sestavljen iz nastopov slovenskih in srbskih umetnikov, ki so s svojim nastopom simbolno izkazali pobudo za sodelovanje držav na področju kulture.

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.