Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Božićni program

Danas je tucin dan ili tučnica. U Čečavi od ranog jutra odzvanjaju skikuti prasadi, koji će biti pečeni na ražnju i na  Božić ujutru posluženi na trpezi. U čečavskom kraju , još od dolazaka Turaka , za pečenicu se koristi svinjče u prosjeku težine od 20-30 kg. Zbog čega je janje zamijenila svinja – svima je već poznato!
Sutra je Badnji dan, po običaju ujutru rano se siječe hrastovo ili cerovo stablo ili grana, koja se donosi kući a naveče uz vatru i mnoštvo običaja pali.
Sutra veče u 16h služiće će se molitva u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice. Poslije molitve će se sticati Badnjak a nakon toga će , po običaju, biti narodno veselje uz muziku i kuvano vino.

Božićnji uranak je ujutru u 5 časova,
takođe nakon molitve, čitanja božićnje poslanice,  obnošenja litija i mnošva običaja,  kratko će biti priređeno slavlje uz kuvano vino.

Takođe svi oni koji su se duhovnim i fizičkim postom pripremali za svetu tajnu pričešća, sutra će ispoviditi svoje grijehe i pričestiti se.
Božić je od zaseoka do zaseoka priča za sebe, svi ga proslavljaju na svoj način a najbitnije je da se ljudi okupe  i proslave rođenje Hristovo,  da se  zajednički zapjevaja , čak i zaigra lopte u snijegu!
 
 
Svi koji u zaseocima imaju običaje, mogu da ih napišu u komenare, a nadmo se da će se naći i slika sa proslava!
 
Savkovići, Đukići i Lučići, po tradiciji, svake godine na Božić, se okupljaju na Brdu Zapatak. Okupljanje je nekad poslije podne, a već po ustaljenom protokolu djeca su prva na mjestu događaja sa pirotehnikom. Nakon njih počinju da pristižu stariji mještani, pretežno sa mezom i rakijom ispod kaputa, ali i sa ponekom šargijom i sviralima. Običaj je da se loži i vatra ali to zna izostati ako je veliki snijeg, ali kolo, muzika i veselje – nikada!
 
Image 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.